ERC condiciona el seu recolzament als Pressupostos a convocar la taula de diàleg amb Catalunya

Rufián assegura que ha acordat amb Sánchez intentar reunir aquest òrgan a mitjans de setembre

Montero assenyala que Sánchez no té «inconvenient» en què es reuneixi la taula aquest mes

-FOTODELDÍA-MADRID, 03/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, recibe al portavoz de ERC, Gabriel Rufián (d), este jueves en el Palacio en La Moncloa, en el marco de la ronda de contactos que el jefe del Ejecutivo inició ayer con las diferentes formaciones políticas para medir su posición para pactar los presupuestos y otras cuestiones, como la renovación de los órganos constitucionales. EFE/J.J. Guillén POOL

-FOTODELDÍA-MADRID, 03/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, recibe al portavoz de ERC, Gabriel Rufián (d), este jueves en el Palacio en La Moncloa, en el marco de la ronda de contactos que el jefe del Ejecutivo inició ayer con las diferentes formaciones políticas para medir su posición para pactar los presupuestos y otras cuestiones, como la renovación de los órganos constitucionales. EFE/J.J. Guillén POOL / J.J. Guillén (EFE)

7
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Esquerra Republicana de Catalunya ja ha deixat clares quines són les seves condicions per seure a negociar els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2021: revifar la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat. Així ho ha transmetre aquest dijous Gabriel Rufián Pedro Sánchez durant la cita que han tingut tots dos aquest dijous a la Moncloa. Una cita en què, segons el diputat republicà, els dirigents han acordat convocar aquest òrgan a mitjans de setembre si el president de Catalunya, Quim Torra, hi dona el vistiplau. Cosa que no és tan clara. 

«Perquè ens demanin un segon acord primer han de complir el primer, i el primer és la taula de diàleg i de negociació que, a més a més, és un compromís per escrit», ha explicat Rufián fent referència al pacte que van fer amb Sánchez per facilitar la seva investidura amb una abstenció. Després d’estar reunit poc més d’una hora amb el president del Govern, el diputat català ha dit que «el més natural seria intentar facilitar un context» des d’on ERC es trobés còmoda i se sumés als comptes públics. 

Sobre la data per revitalitzar la taula de diàleg, ha assegurat que durant la seva conversa amb Sánchez li ha traslladat la necessitat que es produeixi una reunió al més aviat possible i li ha proposat que sigui a mitjans de setembre. Un marc temporal que el president del Govern ha acceptat a expenses de parlar amb la Generalitat. Dada que ha confirmat posteriorment la ministra portaveu, María Jesús Montero. «Oferim aquesta possibilitat perquè a partir d’ara parlin i es posin d’acord les dues institucions», ha afirmat.

L’entesa entre Sánchez i Rufián situa tota la pressió a Torra, que ha decidir si vol la cita o no

L’entesa entre tots dos dirigents posa tota la pressió sobre Torra ,que ara té l’última paraula sobre si es realitzarà la trobada o si manté congelada aquesta via de diàleg. El líder del Govern ja ha deixat clar que només acceptarà retornar al fòrum entre els dos executius si en l’ordre del dia s’inclouen l’autodeterminació i l’amnistia. Qüestions que la Moncloa rebutja materialitzar, tot i que accepti que s’hi pugui discutir. 

Rufián ha defensat la necessitat que la taula de diàleg que es va activar després de la investidura de Sánchez i que, a causa de la pandèmia, ha quedat paralitzada es torni a posar en funcionament i que sigui «efectiva» i «útil». Segons ha explicat, a ERC estaran «encantadíssims d’escoltar altres propostes polítiques», tot i que tenen clar que el camí ha de ser «diàleg, amnistia i referèndum». Referent a això, ha demanat un «reset’». «Tal com es va fer en aquest país amb assassins i feixistes, perquè no fer-ho ara amb demòcrates empresonats injustament», ha sentenciat. 

 

La dreta

Malgrat condicionar la seva participació en els Pressupostos a la convocatòria de la taula, Rufián ha deixat clar que desitjaria que el Govern de coalició busqués el recolzament d’ERC en lloc del de Ciutadans. «És trampós dir que és igual si és amb un partit de dreta, com és Ciutadans, que amb un partit d’esquerres i progressista com ERC», ha argumentat abans de resumir que «no és el mateix Cs que ERC». 

Rufián: «És trampós dir que és igual un partit de dreta com Cs que un d’esquerres com ERC»

Així, ha assenyalat  la «incomoditat» d’Unides Podem pels continus acostaments del PSOE als taronges. «[Inés] Arrimadas i companyia diuen constantment que volen que aquests Pressupostos no es pactin en un despatx amb Iglesias i amb Rufián, i els ciutadans d’esquerra volen que no es pacti en un despatx de l’Ibex, i és el que passaria amb Ciutadans», ha remarcat. 

Després de Rufián, ha passat per la Moncloa el portaveu del PNB, Aitor Esteban, i la seva trobada amb el president ha durat pràcticament dues hores, uns 100 minuts. Després de les dues cites del matí, ha comparegut Montero per facilitar la versió del Govern i insistir que s’asseurà amb tots els grups que no s’excloguin per parlar dels Pressupostos, i que estarà disposada a veure’s amb ERC quan la formació d’Oriol Junqueras vulgui, sense haver d’esperar que es produeixi la cita de la taula de diàleg. 

«Ningú es pot oposar al diàleg»

La portaveu ha recordat que Sánchez, des de l’arrencada de la legislatura, s’ha compromès al «diàleg» en totes les esferes, perquè és «imprescindible», tant amb els agents socials com per desencallar el conflicte polític a Catalunya. De manera que el president està disposat a «reprendre l’agenda del retrobament» que va oferir Torra en la reunió que els dos van mantenir al Palau de la Generalitat el febrer passat. Així que el fòrum entre governs es pot citar «en qualsevol ocasió». «No hi ha cap inconvenient», ha manifestat.

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, aquest 3 de setembre a la Moncloa. / EUROPA PRESS

El pas següent és que el Gabinet de Sánchez es posarà en contacte amb el de Torra per intentar fixar una data, lloc –en teoria, correspondria a Barcelona, ja que l’anterior es va celebrar a Madrid, a la Moncloa, i es va acordar rotar entre les dues ciutats– i composició de les delegacions. El Govern, també per donar un cop de mà a ERC, no s’ha pronunciat respecte a la possibilitat real que es reactivi la taula, atesa la posició del president. «Quan tinguem contestació la direm, però ningú es pot oposar al diàleg», ha assenyalat. És a dir, que si finalment no hi ha convocatòria, que quedi clar que no ha sigut ni per Sánchez ni per ERC, sinó per Torra, com va ocórrer al juliol, quan ja es va fer una temptativa, sense èxit. 

El Gabinet de Sánchez contactarà amb el de Torra, però «no hi ha inconvenient» per a una ràpida reunió

En tot cas, Hisenda desplega els Pressupostos de la taula. «Contactarem amb ERC quan estiguem preparats per al diàleg», ha indicat. I és que abans de parlar amb els grups han de fixar una posició comuna PSOE i Unides Podem. Per a això, Montero ja ha arrencat les converses amb el responsable econòmic morat i secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez.

Tot i que en privat les coses estan molt més clares –el soci preferent per als comptes del 2021 és Ciutadans, en què l’Executiu aprecia una disposició més gran a l’acord–, en públic l’Executiu manté totes les portes obertes. Montero ha incidit aquest dijous, com ha estat fent aquestes setmanes, que els pròxims PGE són excepcionals, els que estan cridats a facilitar la reconstrucció del país després de la terrible caiguda del PIB, conseqüència de la crisi del coronavirus, per això «no es pot excloure ningú», ja que es necessiten «totes les mans». I creu possible trobar un punt d’equilibri entre totes les forces si tots són «generosos» i es prioritza «l’interès de país». L’objectiu és, per tant, trobar aquest «comú denominador» que permeti que el 2021 sigui l’any de la recuperació i el de l’«enfortiment dels serveis públics». 

El president del Govern, Pedro Sánchez, rep a la Moncloa el portaveu del PNB, Aitor Esteban, aquest 3 de setembre. / EUROPA PRESS

Així, el Govern «no elegirà entre uns i d’altres, treballarà amb tots», i el seu objectiu és que «no es produeixin vetos encreuats». Aquesta és la crida retòrica, però la realitat és que Cs i ERC es veten i que Sánchez haurà d’escollir soci, tot i que a la Moncloa, en les últimes setmanes, ja ha anat insinuant que realment qui està disponible és la formació taronja. No obstant, valora el to de Rufián expressat aquest dijous a la Moncloa, i de fet Montero ha assenyalat que la cita havia sigut «positiva i productiva», desenvolupada en un clima de «normalitat i cordialitat». També el Gabinet és conscient que no és igual la posició del portaveu en el Congrés, més tendent al diàleg, que el d’altres quadros d’ERC. 

Notícies relacionades

Respecte al PNB, Montero ha agraït la «disponibilitat» de la formació per continuar parlant i desenvolupar l’agenda compromesa de legislatura. També el va complimentar per intentar «contribuir i ser útil», allunyant-se de la política de l’«obstrucció» d’altres partits, com el PP. L’acord amb els ‘jeltzales’ és «estable» i entendre’s amb ells no serà problema per a Sánchez, calculen en el Govern. El PNB, a través d’un comunicat, ha informat de la seva predisposició a sumar-se a uns Pressupostos centrats «en la reactivació econòmica i social, amb una clara aposta per la indústria» i ha remarcat que és «lògic i coherent» intentar revalidar la majoria de la investidura. 

El president finalitza aquest dijous la ronda de contactes amb els grups minoritaris, tot i que les cites ja són telemàtiques: Plural, EH Bildu i Mixt.