TENSIONS EN LA FORMACIÓ TARONJA

El relleu de Roldán per Carrizosa agita Ciutadans

El president de la comissió de garanties del partit dimiteix després de les queixes pel canvi de candidat a Catalunya

zentauroepp54027595 grafcat9169  barcelona  07 07 2020   los l deres de ciudadan200902105006

zentauroepp54027595 grafcat9169 barcelona 07 07 2020 los l deres de ciudadan200902105006 / Toni Albir

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El canvi per sorpresa del candidat de Ciutadans a les eleccions catalanes està agitant la vida interna del partit d’Inés Arrimadas. Dos dels cinc membres de la comissió de garanties de la formació, inclòs el que va ser el seu president durant els últims nou anys, Jesús Galiano, han abandonat els seus càrrecs en aquest òrgan, que haurà de resoldre les queixes per la substitució de Lorena Roldán, elegida en primàries com a cartell electoral, per Carlos Carrizosa, designat a dit per la direcció taronja.

Els cinc membres que componen la comissió de garanties de Cs, òrgan encarregat de vetllar pel funcionament democràtic i transparent del partit i garantir els drets dels afiliats, van ser elegits el passat 3 de maig pels compromissaris participants en l’assemblea general, tot i que Galiano i Marta Segura, l’altra dimissionària, ja en formaven part anteriorment.

Segons fonts de la formació, la renúncia d’aquests dos membres s’ha fet efectiva aquest 1 de setembre, però ja van comunicar la seva marxa fa gairebé un mes. Concretament, Galiano va remetre una carta a la secretària general de Cs, Marina Bravo, el passat 10 d’agost, una setmana abans que el comitè permanent del partit proposés per unanimitat Carrizosa, president de Cs al Parlament, com a candidat a la Generalitat en substitució de Roldán, per a la seva ratificació per l’executiva.

No obstant, des del sector crític de Ciutadans qüestionen la versió oficial i afirmen que el partit «no ha comunicat res als afiliats sobre aquest tema en les últimes quatre setmanes». Segons la seva opinió, Galiano sempre «legitimava» els «excessos» de l’anterior líder de Cs, Albert Rivera, en relació amb el funcionament intern del partit i ara dimiteix «perquè ha fugit del seu paper essencial per sancionar una decisió incorrecta del comitè permanent».

Els estatuts

Tant el comunicat que el partit va emetre a mitjans d’agost com les explicacions que han donat després els seus representants, inclosa la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, incideixen que amb aquesta decisió no s’estan incomplint els estatuts del partit. Les normes de la formació taronja estableixen que els candidats a presidents de comunitats autònomes han de ser elegits en primàries. Aquest va ser el cas de Roldán, que va ser escollida pels afiliats a finals de juliol, però no de Carrizosa, designat directament per la direcció del partit.

Carrizosa, Arrimadas i també Roldán –portaveu de Cs al Parlament, portaveu adjunta de l’executiva nacional i portaveu en el Senat– han afirmat que l’anterior cap de llista a Catalunya va decidir renunciar al lloc d’acord amb el partit. Segons la seva explicació, Roldán va fer un pas a un costat per afavorir la conformació d’una candidatura conjunta amb el PP i el PSC a Catalunya que pugui guanyar les forces nacionalistes.

Arrimadas ha assenyalat que, davant la renúncia de la candidata, els estatuts interns permeten que el comitè executiu designi la persona que la substitueix, sense necessitat de celebrar-ne unes noves primàries.

Quatre diputats exigeixen primàries

Notícies relacionades

L’article 102.3 dels estatuts preveu que l’executiva elegeixi a un altre candidat, però només en el cas que el que havia sigut elegit es negui a firmar el codi ètic del partit, a acceptar i defensar el programa electoral o a complir els deures establerts pels estatuts, que no és el cas de Roldán. Davant les queixes internes per com s’ha gestionat aquesta qüestió, Arrimadas ha assenyalat que «la comissió de garanties resoldrà aquests assumptes i caldrà respectar la decisió».

El passat 28 d’agost, el diari ‘El Confidencial’ es va fer ressò d’una denúncia que quatre diputats del Parlament –Carmen de RiveraSergio SanzAntonio Espinosa i María Francisca Valle– havien presentat davant la Comissió de Garanties per exigir que es compleixin els Estatuts i que el nou candidat a Catalunya després de la renúncia de Roldán sigui escollit en primàries.