PLE A L'AJUNTAMENT

Barcelona retira la medalla d'or de la ciutat a Joan Carles I

ERC i JxCat impulsen un text que també inclou crítiques al Govern central i defensa de l'autodeterminació

L'absència de Valls permet que la proposta tiri endavant malgrat l'abstenció dels comuns

4d379bce-0727-45dd-adc9-07e7d24e2c9b-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat, amb els vots a favor d’ERC i JxCat, una proposta per iniciar els tràmits per retirar la medalla d’or de la ciutat i la resta de títols honorífics i reconeixements personals al rei emèrit Joan Carles I.

El consistori ha celebrat aquest dijous el ple sobre la monarquia impulsat per ERC i JxCat. Però els grups independentistes van convertir el debat en un calaix de sastre on tenia cabuda, també, la reclamació del dret d’autodeterminació de Catalunya i la reprovació del Govern espanyol.

Absència de Valls

L’absència dels dos regidors de BCN pel Canvi, de Manuel Valls, va provocar que els comuns d’Ada Colau decidissin el futur de la proposta. El vot de la resta de grups era clar: el PSC, Ciutadans i el PP, en contra; els independentistes, a favor.

Notícies relacionades

L’alcaldessa ha explicat que el seu grup volia recolzar la proposta, però que ERC i JxCat es van negar a retirar el punt en el qual es demana la reprovació del Govern espanyol. «No ho han fet perquè era el seu únic objectiu. És una política trista, de curt vol, per escalfar les eleccions catalanes i la disputa entre JxCat i ERC. Sembla que el seu principal objectiu sigui fer caure el govern d’esquerres de l’Estat», ha dit Colau. En la resta de punts, com la retirada d’honors a Joan Carles I i la constatació que la monarquia és «successora del franquisme», hi estaven d’acord. Malgrat tot, l’abstenció dels 10 regidors del seu grup i l’absència del de Valls ha permès que la proposta prosperés per 15 vots a favor i 14 en contra.

Jaume Collboni (PSC) ha coincidit amb l’alcaldessa que l’«objectiu evident» de la iniciativa era «desgastar el Govern». Per la seva banda, tant Ernest Maragall (ERC) com Elsa Artadi (JxCat) han justificat la inclusió d’aquest punt en la proposta perquè, segons la seva opinió, l’Executiu espanyol va ajudar en la «fugida» del rei emèrit als Emirats Àrabs.