DESPRÉS DE LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS

La reconstrucció a Andalusia s'escriu amb el segell de Vox

El dictamen de la comissió per a la recuperació després de la pandèmia assenyala els immigrants i demana mesures per a víctimes de la «violència intrafamiliar»

El PP i Cs s'han felicitat per la «traça» d'un grup de treball en què no van participar ni el PSOE ni Endavant Andalusia

zentauroepp54627905 imagenes que me facilita vox para ilustrar una pieza que vam200824210231

zentauroepp54627905 imagenes que me facilita vox para ilustrar una pieza que vam200824210231

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Un text «despolititzat» i elaborat per «la societat andalusa», segons la definició del seu redactor, però que encapçala el seu apartat de mesures socials amb un salm religiós. L’ideari de Vox impregna cada una de les 87 pàgines del dictamen de la Comissió per a la Reconstrucció d’Andalusia, el grup de treball del Parlament regional encarregat de dissenyar l’estratègia de recuperació després de la crisi del coronavirus i la presidència del qual van deixar el PP i Cs, socis de Govern, en el partit d’ultradreta. El resultat: un text amb 500 propostes que inclouen des de rebaixes fiscals a col·laboració publicoprivada, passant per enduriment dels requisits per accedir a la renda mínima vital, el fre a les pasteres que porten malalties contagioses o el recolzament a les víctimes de la violència intrafamiliar.

El dictamen, redactat pel diputat de Vox per Cadis Manuel Gavira, va ser registrat aquest dilluns al Parlament andalús amb gran alegria dels partits del Govern, que es van felicitar per «la bona feina» portada a terme en els tres mesos de sessions. No van faltar les crítiques a l’absència de l’esquerra, el PSOE i Endavant Andalusia, que van rebutjar participar, en una comissió que naixia morta i presidida per l’única formació que va votar contra de la seva creació. «Quines mesures del dictamen consideren tan radicals com per justificar la seva absència de treball i compromís», va inquirir aquest dilluns el portaveu parlamentari popular i exsecretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, «no tindran ni un només argument».

«Violència en l’àmbit familiar» i no masclista

I arguments és precisament el que no ha escatimat la ultradreta a l’hora de confeccionar les conclusions d’un informe encara provisional, ja que fins divendres totes les formacions podran presentar esmenes abans de la seva aprovació definitiva en el Ple. Però la majoria que representen el PP, Cs i Vox no fa presagiar canvis de pes. Menys encara quan està a les portes la complexa negociació dels pressupostos del 2021un moment en què els de Santiago Abascal solen estirar la corda per fer-se valer com a suport de l’Executiu andalús.

El document, ple de bones intencions genèriques però sense recolzament quantitatiu, recorre tot l’imaginari polític de la ultradreta, especialment en l’àmbit social. Així, aposta per «desenvolupar els protocols de mobilitat laboral a favor de totes les víctimes de violència intrafamiliar» o «fomentar la contractació de dones i altres víctimes de violència intrafamiliar», el concepte que Vox esgrimeix per diluir la violència masclista. I torna a insistir en la seva idea que les associacions feministes són ‘xiringuitos ideologitzats’ per captar ajuts públics al reclamar que «les subvencions dirigides a resoldre situacions de violència intrafamiliar es dirigeixin directament a les víctimes».

Així, l’informe estima que «s’han d’abordar les mesures legislatives que protegeixin de la violència que es genera en l’àmbit familiar, a tots i cada un dels seus integrants, posant l’èmfasi a protegir els més febles (menors, avis, deficients, discapacitats, persones dependents psicològicament i, per descomptat, dones i homes) buscant l’eficàcia que fins ara no s’ha aconseguit». Això sí, Gavira, redactor del text, es cura en salut i, anticipant-se a la polèmica, apunta que «lluny de qualsevol consideració sobre l’encertat o no de la terminologia utilitzada, s’han d’aturar totes les situacions de violència, i molt especialment la que es genera en l’àmbit intrafamiliar (concepte utilitzat, sense anar més lluny en els plans d’infància de l’anterior Govern d’Andalusia)» en al·lusió al PSOE.

La immigració també té el seu buit a l’informe, que proposa «facilitar la tornada a la seva llar dels menors no acompanyats (els ‘mena’)» o insisteix en la importància d’«adoptar mesures tendents a exercir una vigilància de malalties contagioses a les nostres fronteres en coordinació amb el Govern de la Nació, establint una frontera de protecció microbiològica».

Notícies relacionades

No falten tampoc les mencions de recolzament específic a sectors que s’han vist danyats per la Covid-19 com la caça o els toros, per això és «imprescindible» un pla que «evidenciï sense embuts» el valor cultural de la tauromàquia i «ajudi a superar els seus problemes econòmics».

Enduriment de requisits per a la renda mínima

En el pla econòmic, el dictamen advoca per estimular la inversió «a través de beneficis fiscals per a aquells que arrisquin el seu patrimoni en inversions productives». Les rebaixes s’estenen a l’impost de patrimoni i el de successions, o al tram autonòmic de l’IRPF. També aposta per «reformular els requisits per a l’obtenció de la renda mínima d’inserció social», a fi que es tingui en compte que els beneficiaris «no hagin rebutjat cap feina que se’ls hagi ofert com a conseqüència del cobrament de prestació d’aquest tipus o de l’Ingrés Mínim Vital». Uns ajuts socials que, a més, s’hauran de sotmetre a «control exhaustiu» per evitar duplicitats o incompliments de requisits.