COMENTARI «REPUGNANT»

Les víctimes del 17-A estudien accions legals contra Vox per un tuit

El partit ultra utilitza la foto d'un nen assassinat per encoratjar el seu discurs antiimmigració

zentauroepp54526876 barcelona 17 08 2020  barcelona   minuto de silencio en el p200817101750

zentauroepp54526876 barcelona 17 08 2020 barcelona minuto de silencio en el p200817101750 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Vox va commemorar a la seva manera el tercer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Els ultradretans van publicar en el seu compte de Twitter el següent missatge: «Els mitjans i ‘influencers’ progres recorden la mort de l’Aylan però obliguen a oblidar la d’aquest nen assassinat a la Rambla. El nostre millor homenatge és exigir justícia i polítiques de control de fronteres i d’expulsió de la xacra islamista perquè no torni a passar». Sota, les imatges de Julian Cadman, nen australià assassinat a la Rambla el 17-A, i Aylan Kurdi, el nen sirià mort a la vora d’una platja –imatge que al seu dia es va convertir en icònica per denunciar el drama humanitari al Mediterrani.

L’ús de la foto d’una víctima del terrorisme per encoratjar el discurs antiimmigració ha indignat molts familiars dels morts en la matança de fa tres anys. Roberto Manrique, assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), titlla de «mesquí, patètic i repugnant» el tuit i no descarta accions legals contra Vox. «Espero que Santiago Abascal [president del partit] desautoritzi i rectifiqui l’autor. No es pot participar com a partit en una ofrena als morts i després fer aquest comentari. Les víctimes estan horroritzades», retreu.

«Menys medalles»

Notícies relacionades

Manrique, el col·lectiu del qual ha assistit 217 víctimes del 17-A, entre les quals hi ha ferits i persones amb seqüeles psicològiques per haver presenciat l’atropellament massiu de la Rambla o trobar-se allà en els moments posteriors, critica a més que el PPCiutadans i Vox «mai han contactat amb l’UAVAT» des que es va crear. «Menys medalles amb les víctimes», reclama.

L’associació, personada com a acusació en el judici per la matança, també critica que el Ministeri de l’Interior només reconegui com a víctima els 166 ferits oficials a Barcelona, Alcanar i Cambrils, però no qui pateix seqüeles.