HOMENATGE A LA RAMBLA

Silenci i unitat en el tercer aniversari dels atemptats del 17-A

Les víctimes protagonitzen un sobri homenatge marcat per les mesures contra el coronavirus

Institucions i partits s'afegeixen a l'ofrena floral en un discret segon pla

78e4c99d-20cc-4e1f-be20-b900d614b72a-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un minut de silenci, entre clavells blancs i ‘El cant dels ocells’, ha sigut el sobri però emotiu homenatge amb què Barcelona ha rendit homenatge aquest dilluns a les víctimes dels atemptats del 17-A, en el tercer aniversari d’un atac gihadista que va deixar 16 morts i més de 140 ferits a la capital catalana i Cambrils.

Mig centenar de familiars de morts, ferits i testimonis directes dels atemptats han presidit la cerimònia, amb les autoritats i representants polítics en un discret segon pla, sobre el mosaic del Pla de l’Ós de Joan Miró, on el terrorista Younes Abouyaaqoub va aturar la seva furgoneta després de sembrar la Rambla de cadàvers.

La pandèmia del coronavirus no ha impedit la commemoració dels atemptats, amb els quals fa tres anys el terror gihadista colpejava per primera vegada Catalunya, però ha obligat a adaptar la cerimònia a les mesures de seguretat, per la qual cosa els assistents portaven les preceptives mascaretes i guardaven les distàncies de seguretat.

Familiars dels morts en el 17-A, durant l’homenatge

No han faltat els qui, també en silenci, no han pogut reprimir les llàgrimes a l’evocar aquella fatídica tarda de fa tres anys, quan Abouyaaqoub va irrompre amb una furgoneta en una Rambla atapeïda de turistes i va fer ziga-zagues a tota velocitat durant 800 metres, fins a deixar 15 morts i almenys 130 ferits.

El terrorista de la Rambla, abatut quatre dies més tard, assassinava després un jove per robar-li el cotxe en el seu intent de fuga. I ja de matinada, cinc membres més de la cèl·lula, armats amb ganivets i destrals, miraven de segellar una nova matança a Cambrils, on abans de morir tirotejats pels Mossos van matar un transeünt i van ferir una dotzena de persones.

Treva política

Després d’un primer aniversari del 17-A en què les desavinences polítiques van precedir l’homenatge, l’Ajuntament de Barcelona ha apostat per segon any consecutiu per un breu i auster acte de record, on només les notes de ‘El cant dels ocells’, interpretat al violoncel per una jove alumna del pròxim Liceu, han acompanyat un silenci carregat de tràgics records.

Representants de les víctimes han dipositat les seves corones de flors als peus del mosaic de Miró i, després, ho han fet les autoritats amb els clavells blancs que portaven a la mà: el president de la Generalitat, Quim Torra; els presidents del Congrés i del Parlament, Meritxell Batet i Roger Torrent; el ministre de Sanitat, Salvador Illa, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Els han seguit una àmplia representació del Govern, amb el vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu de l’Executiu, Meritxell Budó; el d’Interior, Miquel Buch, i la de Justícia, Ester Capella. Posteriorment, han sigut membres dels cossos i forces de seguretat i emergències qui, uniformats, han afegit les seves flors als suports per a testos instal·lats a tall d’altar.

Aragonès, Torrent, Illa, Batet, Torra i Colau, durant l’ofrena floral

Des de la presó de Lledoners on compleix condemna pel procés, el que va ser conseller d’Interior el 17-A, Joaquim Forn, ha expressat per Twitter el seu recolzament als familiars de les víctimes i el seu reconeixement als Mossos i als cossos de seguretat i emergències «per l’actuació aquells dies».

«Saber tota la veritat»

El solemne silenci de l’acte només s’ha vist interromput per algunes veus que clamaven «saber tota la veritat», lema que lluïen algunes de les víctimes a les seves samarretes, en el marc de la campanya impulsada pel pare de Xavier Martínez, un nen de tres anys mort en els atemptats.

La campanya reclama que s’aclareixin les connexions de l’imam de Ripoll (Girona) i cervell dels atemptats amb el CNI, unes sospites alimentades per uns suposats contactes d’aquest amb agents policials –mentre va estar empresonat a Castelló per tràfic de drogues, entre el 2012 i el 2014– que comparteixen sectors de l’independentisme.

Familiars de les víctimes del 17-A, durant l’ofrena floral

Per la seva part, Vox s’ha desmarcat de la resta de partits i ha citat els mitjans al final de la cerimònia per denunciar, en boca del seu diputat al Congrés Ignacio Garriga, la «complicitat» de l’administració amb els atemptats, al permetre que l’«islamisme radical» s’instal·li a Barcelona per la «invasió de la immigració.

Judici sense data

Notícies relacionades

La causa judicial pels atemptats del 17-A ha deixat en portes de judici els tres únics supervivents de la cèl·lula terroristaMohamed Houli Chemlal,supervivent de l’explosió d’Alcanar; Driss Oukabir, al nom del qual es va llogar la furgoneta utilitzada en l’atropellament massiu, i Said Ben Iazza, acusat de facilitar la furgoneta frigorífica en la qual transportar material per als artefactes.

L’imam i un altre dels seus sequaços van morir la vigília del 17-A, quan, per efecte de la calor, va saltar pels aires la casa d’Alcanar on la cèl·lula emmagatzemava els artefactes explosius amb què planejava un gran atemptat –amb la Sagrada Família com a principal objectiu– que pensava perpetrar el 20 d’agost. Els altres sis gihadistes van ser abatuts pels Mossos després dels atacs.

Barcelona no descarta recuperar l’acusació d’assassinat durant el judici

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que l’ajuntament, que exerceix l’acusació contra els tres únics processats pels atemptats del 17-A, no descarta recuperar l’acusació d’assassinat durant el judici. Tant la Generalitat com el consistori s’han alineat amb la petició de penes del fiscal, de fins a 44 anys de presó, i no acusen de delictes d’assassinat els tres processats perquè no van participar materialment en els atacs.