Els acusats

Els tres terroristes capturats del 17-A esperen judici a Morón, Picassent i Albocàsser

Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza han complert el seu tercer any com a presos preventius sota el rigor del primer grau penitenciari

tres-presos-atentados-17-a

tres-presos-atentados-17-a

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Aquest estiu els tres presos del 17-A haurien deixat ja de ser preventius si no hagués aparegut el coronavirus. Amb la instrucció tancada, el judici pels atacs de Barcelona i Cambrils s’havien de celebrar al maig o al juny a l’Audiència Nacional, però el confinament va obligar a ajornar la vista. A hores d’ara, segons fonts judicials, no hi ha data encara prevista per a la seva celebració.

Mentrestant, Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Saïd Ben Iazza, els úniques tres participants en la trama dels atemptats que queden vius, esperen a la presó el seu últim any com a preventius. Només n’hi poden estar quatre i van ingressar a la presó a l’agost del 2017.

La fiscalia no vol acusar-los dels assassinats amb què es van saldar els dos atacs i l’explosió d’Alcanar, sinó només d’integració en organització terrorista als dos primers, com a membres de la cèl·lula integrista de Ripoll, i de col·laboració amb banda armada al tercer, que va deixar la seva documentació i la furgoneta del seu oncle, carnisser a Vinarós, per a l’adquisició i transport de material explosiu.

Classes d’anglès

Els tres porten una vida sense incidents a la presó. Mohamed Houli Chemlal, a qui els Mossos van trobar ferit i atordit entre la runa del xalet d’Alcanar, el detingut que més ha col·laborat amb la investigació, està en un mòdul de FIES (Interns d’Especial Seguiment) al Centre Penitenciari Castelló II, d’Albocàsser. Driss Oukabir, germà d’un dels assassins que van utilitzar la seva documentació per llogar la furgoneta que va atropellar desenes de persones a la rambla de Barcelona, espera judici a la presó de Picassent (València). Saïd Ben Iazza és un dels captius especials de la presó Sevilla II, a Morón de la Frontera.

Els tres estan en primer grau penitenciari, sota rigorosa vigilància i en règim de semiaïllament. El nebot del carnisser no rep visites ni es comunica amb cap familiar, segons fonts de la presó. Només s’ha vist amb el seu advocat d’ofici i l’última vegada va ser el 12 de juliol del 2019. Durant la seva estada entre reixes s’ha apuntat al programa de desradicalització de gihadistes i acudeix a classes d’anglès.

Driss Oukabir fa «vida normal», diuen fonts penitenciàries, al mòdul 11 de Picassent, una de les àrees de compliment (no de preventius) de la presó valenciana. No està apuntat al programa penitenciari de desradicalització d’integristes islàmics.

Notícies relacionades

Tampoc ho està a Albocàsser Mohamed Houli Chemlal. Des que va arribar a aquella presó, l’agost del 2017, està en un règim de semiaïllament: viu només a la seva cel·la, i surt al pati als matins només amb un altre processat per terrorisme gihadista, Omar N. El supervivent de l’explosió del xalet d’Alcanar no s’ha apuntat a cap activitat a la presó. En les poques oportunitats en què hi coincideix, el seu tracte amb els presos no musulmans i els funcionaris és correcte però distant. Algunes d’aquestes ocasions es produeixen quan el visita la família.

Les fonts consultades no notifiquen incidents de cap dels tres durant l’últim any, però tampoc mostres d’algun canvi significatiu en les seves creences.