finançament morat

Podem, investigat per presumpte finançament irregular

Un jutge imputa tres dirigents de la cúpula del partit, entre els quals Juan Manuel del Olmo

Els d'Iglesias denuncien que només es busca construir «un cas mediàtic que duri mesos»

zentauroepp37761395 juanma del olmo200811113259

zentauroepp37761395 juanma del olmo200811113259 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Dur revés judicial per a Pablo IglesiasPodem ha sigut imputat com a persona jurídica per presumpte finançament irregular després de la denúncia d’un antic advocat de la formació. El titular del Jutjat d’Instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, va prendre aquesta decisió després d’analitzar les acusacions de José Manuel Calvente contra el partit morat per possibles delictes de malversació i administració deslleial. A més, el jutge també ha imputat el secretari de Comunicació de Podem, Juan Manuel del Olmo, estret col·laborador del vicepresident segon, i el tresorer i la gerent del partit, Daniel de Frutos i Rocío Esther Val, respectivament.

Escalonilla ha citat els tres membres de Podem per al pròxim 20 de novembre en qualitat d’investigats després d’haver pres declaració el 29 de juliol passat a Calvente, que va ratificar la denúncia presentada davant la Guàrdia Civil fa diversos mesos, després de ser acomiadat al desembre. En aquell moment, l’advocat els va acusar de cessar-lo per estar investigant «greus irregularitats» al si de la formació. Els morats, per la seva banda, van assegurar que va ser destituït després d’obrir-se-li un expedient per assetjament sexual i laboral que, fa uns dies, va ser arxivat per un jutge. 

L’acusació

Calvente va explicar que entre les «irregularitats» que va trobar en la comptabilitat de Podem hi havia despeses sense justificar o que no estaven previstes en els pressupostos i el pagament de sobresous. Unes imputacions que els morats neguen de manera taxativa, però que han resultat suficients perquè Escalonilla hagi sol·licitat a la formació d’Iglesias una gran quantitat d’informació sobre el finançament del partit i altres documents a diferents institucions com el Tribunal de Comptes, el Registre Mercantil o el Registre de Cooperatives de Madrid.

No obstant, a Podem no veuen gaire recorregut a la investigació. Ahir, la representació legal del partit va presentar un recurs demanant la nul·litat de la declaració de Calvente ja que el jutjat només els ha enviat 41 minuts de compareixença davant Escalonilla quan, en realitat, va testificar durant gairebé tres hores i mitja. Amb això, van sol·licitar també que es declarin nul·les les interlocutòries en les quals s’imputen la formació i els tres membres del partit per la situació «anòmala i irregular».

Notícies relacionades

A més, fonts de Podem denuncien que Escalonilla està portant a terme «una investigació prospectiva», una cosa que, apunten, «es tracta d’una manera d’investigar prohibida i sancionada en els estats de dret». Les mateixes veus expliquen que la intenció del jutge d’instrucció és «practicar diligències donant per suposada la culpabilitat dels investigats des de l’inici de la investigació» i que el seu objectiu final és construir «un cas mediàtic que duri mesos, tot i que després jurídicament quedi en res». 

Tensió política

Els partits de la dreta no han tardat a carregar contra el vicepresident segon que, des de la seva irrupció en política, no ha deixat d’assenyalar els casos de corrupció. «¿Sabia del presumpte finançament irregular de Podem, sí o no?», li va preguntar el vicesecretari de Comunicació del PPPablo Montesinos. A Vox –personats com a acusació en la causa– van assegurar que «el setge s’estreny» sobre Iglesias i van demanar la seva sortida del Govern. Un Executiu en qui els seus socis no mostren preocupació tot i que sí molta incomoditat.

Temes:

Podem