Les entitats municipalistes catalanes busquen fer front comú al pacte Govern-FEMP

La FMC i l'ACM negocien una moció conjunta de rebuig del pacte Govern-FEMP

Aragonès creu que molts municipis del PSC i els comuns desatendran el Govern

zentauroepp38673815 abel caballero200803111945

zentauroepp38673815 abel caballero200803111945 / PACO CAMPOS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Nascudes totes dues el 1981 i amb la missió de treballar com a contrapès l’una de l’altra, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han anat llimant asprors amb el pas dels anys; la FMC representava el poder local socialista, sobretot a l’àrea de Barcelona, i l’ACM, el convergent. Les dues entitats, no obstant, faran front comú contra l’acord del Govern amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies pel qual els governs locals accepten transferir els seus superàvits a l’Estat.

La FMC, presidida per primera vegada des de fa un any per un regidor que no és del PSC, l’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau (ERC), ja es va oposar a l’acord (forma part de la FEMP) en la votació que va decidir el vot de qualitat de la federació, l’exministre socialista Abel Caballero. Arnau i l’ACM ultimaven, al tancament d’aquesta edició, un text conjunt que traslladaran als seus associats, la pràctica totalitat dels ajuntaments catalans, en què es rebutja el pacte. Fonts coneixedores de la negociació van atribuir al període estival, «i la dificultat de coordinar-ho tot», que el text no es fes públic ahir mateix. 

L’ACM ja va respondre el 4 d’agost. En una carta dirigida a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i a Caballero, el president de l’ACM, Lluís Soler va afirmar que «amb aquest acord es confisquen els superàvits municipals i es crea un greuge entre els municipis amb i sense romanent de caixa. I posa en perill el pagament ràpid a proveïdors, una de les eines clau per ajudar la reactivació econòmica». 

Les claus locals

 També el Govern i bona part dels partits polítics van mostrar la seva frontal oposició al pacte entre el Govern i la FEMP. Així, el vicepresident i titular d’Economia, Pere Aragonès, va dir estar convençut que els ajuntaments no enviaran el seu superàvit a l’Estat. «El pacte és molt dolent i dona la clau de les polítiques municipals al Ministeri d’Hisenda», per tot això, va sentenciar que «la majoria» de consistoris catalans, «molts de governats pel PSC i els comuns saben que l’acord és pèssim i no faran la transferència». Un portaveu d’ERC, el partit d’Aragonès, va asseverar simplement a aquest diari que l’acord Govern-FEMP és «un despropòsit».

La setmana passada va ser el mateix Quim Torra qui, primer, va instar a no executar el traspàs d’efectiu (uns 1.500 milions en total, sol a Catalunya, entre la suma dels superàvits –258 milions– i els romanents –1.250 milions–) i, després, va anunciar la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la mesura.

Notícies relacionades

La CUP, per la seva banda, va advocar per la desobediència i per fer un «front comú» entre els governs locals i autonòmics «dels Països Catalans».  La diputada Maria Sirvent va exhortar el Govern a donar «cobertura jurídica» als ajuntaments que no transfereixin els seus romanents.

El president del PP català, Alejandro Fernández, també va rebutjar l’acord, però va advocar perquè els municipis busquin la seva suspensió cautelar en lloc d’emprendre la via de la desobediència.