Els Reis reprenen la seva agenda a Palma sota la pressió política

Felip VI reprèn els seus actes fora de la Zarzuela amb l'habitual viatge a Palma

El Rei es reunirà amb Sánchez al palau de Marivent dimecres que ve

zentauroepp54296528 felipe letizia200804123850

zentauroepp54296528 felipe letizia200804123850 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La monarquia deixa enrere una setmana complicada. La decisió de Joan Carles I d’abandonar Espanya després de fer-se públiques diverses informacions comprometedores sobre suposats negocis opacs que mantenia a l’estranger han convulsat la casa reial. No obstant, Felip VI sembla disposat a mirar de tornar a la normalitat institucional al més aviat possible i avui reprèn els seus actes fora dels murs de la Zarzuela, en concret a Palma, lloc habitual d’estiueig de la família reial. El Monarca, al costat de la reina Letizia i les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia, tenen previst ser a la capital mallorquina i els seus voltants durant els pròxims 12 dies. Unes vacances que difícilment aconseguiran treure el focus sobre la marxa del rei emèrit i el seu actual parador, el qual no es farà públic fins que Joan Carles ho aprovi. Cada gest i cada paraula de Felip VI estarà sota l’escrutini d’una classe política que en els últims dies s’ha atrinxerat en el debat sobre el futur de la monarquia.  

Canvi d’agenda 

L’arribada dels Reis, divendres passat, a Palma va generar una expectació més gran que la d’altres anys. Tot just quatre dies després que es fes pública la carta de Joan Carles I al seu fill, Felip VI va entrar al palau de Marivent conduint un cotxe on anava la resta de la família per començar les seves vacances d’estiu. No obstant, aquest any no serà com els anteriors.

La situació actual de la Casa Reial, amb el rei emèrit en parador desconegut, resulta delicada. Entre les anomalies de la seva estada a Mallorca aquest estiu hi ha la suspensió de la tradicional foto a Marivent en què Felip sol conversar amb els periodistes que hi van. Les incòmodes preguntes sobre l’actual localització del seu pare, afegides a la pandèmia del coronavirus –com argumenten des de la Zarzuela–, semblen fer preferible la cancel·lació de l’acte. 

Tensió política

No obstant, Felip VI sí que mantindrà a l’agenda trobades amb diferents autoritats. La cita central serà dimecres, quan el Monarca es reuneixi amb el president del Govern central a Marivent, com ve sent habitual cada any.  El cap de l’Executiu arribarà a la cita amb un Consell de Ministres tensat. Els de Pablo Iglesias estan molestos per com s’ha gestionat la «fugida indigna» de Joan Carles I i per no haver sigut informats prèviament de la marxa del rei emèrit.

Notícies relacionades

Els morats exigeixen conèixer on és en l’actualitat el pare de Felip VI. Una informació que, previsiblement, només coneixen el Rei, Sánchez, el ministre de l’Interior, Fernando Gránde-Marlaska, de qui depèn l’escorta de Joan Carles, i la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya.

A això se suma la pressió de diversos socis del Govern. ERC va recolzar divendres passat una resolució del Parlament per declarar que «Catalunya és republicana» i Compromís ha demanat ja una modificació de la Constitució per poder elegir el cap d’Estat.

Retocant la llista de carrers «joancarlista»

No ha passat una setmana si més no de la sortida de Joan Carles I d’Espanya i el seu nom ja ha desaparegut de certs carrers de la geografia espanyola. Les informacions publicades en els últims mesos sobre el rei emèrit i la seva marxa sobtada no han agradat a diversos ajuntaments que ja han reanomenat alguns dels més de 630 carrers que fins fa uns dies lluïen el nom de Joan Carles I.