Un funcionari de presons es tanca a Brians demanant una PCR

Un positiu en un intern va obligar a realitzar aquest dijous 194 tests als presos del mòdul 4, però no es va fer la prova al vigilant, que ha tingut contacte amb una companya contagiada

undefined46788203 grafcat3201  martorell  barcelona   01 02 2019   el autob s 200807162622

undefined46788203 grafcat3201 martorell barcelona 01 02 2019 el autob s 200807162622 / Alejandro Garcia

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El funcionari de presons Ferran P. no ha tornat encara a casa seva des que aquest dijous va començar un torn de treball al Centre Penitenciari Brians 1. Fa més de 20 hores que està tancat a la presó barcelonina a l’espera que li facin una prova PCR. Un nou positiu entre els presos del mòdul 4, que va portar un acabat ingressat, va obligar aquest dijous a la realització de proves PCR als interns, però no es va fer el test al vigilant.

Confinat en una sala sense ús de la presó, el Ferran, de 46 anys, amb nens a casa i tracte freqüent amb familiars grans, ha preferit no tornar al seu domicili fins a saber de forma efectiva si pateix Covid-19 o no.  Segons el protocol de les presons catalanes, les proves PCR intramurs es reserven només per als presos. Els funcionaris, malgrat el contacte amb els interns, hauran d’acudir al centre d’atenció primària del lloc de residència si tenen sospites de contagi.

Ahir a la tarda, els comandaments de la presó de Sant Esteve Sesrovires van ordenar la realització de 194 PCR als interns, i amb urgència, tenint en compte que aquest divendres és dia de comunicacions dels presos. La raó: un intern havia arribat contagiat al mòdul 4.

A les 15.25 h, la directora de la presó, Gemma Torres, informava els seus professionals per correu electrònic que un error de comunicació dels serveis sanitaris els havia fet assabentar-se tard que s’havia produït «un nou resultat positiu de Covid-19». L’intern va ser aïllat a la infermeria i es va confinar tot el mòdul, aïllant set presos més per contacte estret amb el contagiat. 

Les conduccions de presos a diligències judicials i sanitàries van quedar suspeses des d’aquell moment, i les comunicacions previstes per als interns de l’àrea van ser canviades per videotrucades. L’ambient al mòdul era aquest dijous tranquil, i ho continua sent avui, segons fonts penitenciàries catalanes.

Virus al ‘cotxe pastera’

El temor del vigilant penitenciari català té un fonament afegit. Ha mantingut, a més, contacte estret amb una companya de dues que han donat positiu al centre. La funcionària va poder contagiar-se al viatjar amb altres treballadors de Brians en un «cotxe pastera».

Així anomenen en l’argot professional els vehicles compartits per treballadors per traslladar-se al lloc de prestació del seu servei. En aquest cas, es tractava d’un vehicle en què diàriament viatgen des de Lleida fins a Sant Esteve cinc vigilants. Una del grup, la que conduïa, es va trobar malament dilluns i va avisar els seus companys: tenia Covid-19. Un altre dels ocupants també ha donat positiu. I amb ella ha treballat el Ferran sense distància en el departament de dones de Brians. Dijous al matí va entrar per complir amb un torn especial de 15 hores. I no ha tornat a sortir.   

Per a Ferran P. plou sobre mullat: a l’abril ja va passar per un cas semblant. Havia mantingut contacte amb un company contagiat. Encara era alta la corba de la pandèmia i baixa la dels recursos sanitaris. Complint el protocol, va anar al centre de salut i allà, en comptes de fer-li una PCR, directament li van ordenar que es confinés a casa 15 dies. I així ho va fer en un dormitori, sense anàlisi i sense cap certesa de tenir la malaltia o no.

Aquesta vegada el Ferran no vol que li passi el mateix. Atenent el telèfon des d’una saleta sense ús del centre penitenciari, el funcionari no vol fer declaracions ni molestar els seus caps. Només comenta: «Fa sis mesos que estem de pandèmia i l’Administració encara no ha previst aquest tipus de situacions».

Kits a la presó

La reclamació del funcionari català encarna la d’un col·lectiu, el dels treballadors penitenciaris, que va clamar contra la seva desatenció en els moments durs de la pandèmia. El març passat, el sindicat penitenciari ACAIP va demanar a la Delegació del Govern a Catalunya que realitzés als funcionaris de presons els tests PCR que no els feia la Generalitat, ja que l’Executiu central sí que els hi feia, per fi i després de moltes protestes, als policies, guàrdies civils i vigilants penitenciaris al seu servei.

Una prova de PCR de les que utilitza l’Institut Català de Salut (ICS) costa de mitjana 14 euros. La presó de Brians 1 té, segons fonts del centre, kits de PCR de l’ICS a disposició. Però la prova no se li realitza al funcionari. Ni tan sols malgrat que les unitats mèdiques dels centres penitenciaris a Catalunya tenen la consideració i el rang de centres d’atenció primària.

Des de l’ACAIP, el seu coordinador a Catalunya, Francesc López, considera «indignant a hores d’ara» que un funcionari «hagi de quedar-se al centre com a mesura de pressió perquè li facin una PCR».

Notícies relacionades

Pel dirigent sindical, Brians 1 «és un centre molt complicat, amb homes, dones, preventius i penats. Gemma Torres està gestionant el centre i la pandèmia de manera excepcional». Les seves acusacions es dirigeixen a la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat, que governa les presons i que «continua menyspreant els seus empleats».

Portaveus del Departament de Justícia, de què depèn la secretaria, expliquen que una dotzena de treballadors del centre penitenciari han tingut contacte amb afectats per Covid-19 i que tècnics de les presons catalanes «estan treballant amb Salut» perquè la sanitat catalana designi un centre d’atenció primària on es faci el test PCR a aquests funcionaris. La prova es realitzarà, segons preveu Justícia, «aquesta mateixa tarda o demà al matí».