ELS COMPTES PÚBLICS

Deu alcaldes de vuit partits es planten contra el pla del superàvit municipal

Els regidors insten el Govern a modificar l'acord econòmic d'Hisenda i la FEMP per a l'acció local davant la crisi de la Covid-19

Els regidors recorden que les seves formacions sumen més de 180 diputats, per la qual cosa la convalidació del decret llei és molt improbable

undefined53937472 madrid  30 06 2020   la ministra de hacienda y portavoz del 200630145109

undefined53937472 madrid 30 06 2020 la ministra de hacienda y portavoz del 200630145109 / Fernando Alvarado

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Deu alcaldes de vuit formacions polítiques han pactat aquest divendres un document de rebuig de l’acord d’Hisenda i la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) sobre l’alliberament dels romanents i l’ús del superàvit municipal amb motiu de la crisi desencadenada per la Covid-19. Els signants mostren la seva oposició al pacte per haver exclòs els ajuntaments sense romanents del repartiment dels 5.000 milions. Els promotors de la iniciativa la remetran als regidors de capitals de província i municipis de més de 100.000 habitants perquè s’hi sumin.

Després d’una reunió telemàtica, els alcaldes de Saragossa, Madrid i Múrcia (PP), Cadis (Podem), Lleida (ERC), Granada (Cs), Reus (PdCat), Bilbao (PNB), Santa Cruz de Tenerife (CC) i Pontevedra (BNG) han pactat un text que veuen com una «ofensiva municipal que no entén de colors polítics» contra un acord que, adverteixen, no sortirà endavant en la tramitació parlamentària.

«Ni justos ni solidaris»

Segons ha informat a Efe el portaveu del PP de la FEMP i alcalde de Saragossa, Jorge Azcón, que ha coordinat la reunió, el document, que encara té alguns serrells pendents, rebutja l’acord entre Hisenda i la FEMP per haver exclòs els ajuntaments sense romanents del repartiment dels 5.000 milions i per entendre que els criteris «no són justos ni solidaris».

Però no es tracta només de sumar alcaldes de tot l’espectre polític. El document també s’enviarà a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb qui els regidors que impulsen el document volen fixar una cita perquè tingui constància del desacord provocat entre el municipalisme.

L’acord d’Hisenda va ser aprovat dilluns passat en la Junta de Govern de la FEMP amb l’únic suport del PSOE, cosa que va donar lloc a un empat que va desfer el vot de qualitat del president de la institució i alcalde socialista, Abel Caballero.

180 diputats en contra

Aquest divendres, Azcón ha advertit que els partits als quals representen aquests deu alcaldes sumen en el Congrés més de 180 diputats, per la qual cosa la convalidació del reial decret llei sembla molt difícil.

Azcón s’ha referit, per exemple, al cas de Bilbao, que té per alcalde Juan Mari Aburto, del PNB, i que ha expressat el seu compromís absolut amb el document tot i que no firmarà perquè els ajuntaments bascos no tenen finançament de l’Estat sinó foral. No obstant, Aburto ha deixat clar que en la tramitació parlamentària el PNB votarà en contra del decret llei.

Sí que signarà, malgrat no haver acudit a la reunió d’aquest matí, l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), amb el qual sumaran nou partits diferents que se subscriuran al front comú contra el decret llei, ha confirmat Azcón.

En aquest escenari, el portaveu del PP a la FEMP ha advertit que si el decret es tramita com a projecte de llei, els terminis seran tan ajustats que els diners no arribaran aquest any a les ciutats. I si es deroga en el Congrés, Azcón s’ha preguntat: «¿Què passarà amb els ajuntaments que ja han transferit els seus romanents a l’Estat?, ¿perdran els diners?». Els consistoris que vulguin accedir al fons de 5.000 milions tenen de termini fins al 15 de setembre per transferir els seus estalvis a l’Estat i entrar així en el repartiment.

Flexibilització de la regla de despesa

Notícies relacionades

Mentrestant, el reial decret llei s’haurà de convalidar en els 30 dies posteriors a la seva publicació en el BOE, per la qual cosa hauria de tenir lloc, com a molt tard, a principis de setembre. Azcón també ha comentat que en el document contempla que els ajuntaments puguin disposar lliurement dels seus estalvis i puguin gastar-los en el que vulguin, no en el que vulgui el Govern». També exigirà una flexibilització de la regla de despesa i incidirà en la reunió amb la ministra d’Hisenda.

Azcón ha reiterat que el document deixarà constància que l’acord «no representa el municipalisme», «no soluciona els problemes reals que tenen els veïns» i, en el cas de Saragossa, ha recordat que aquesta ciutat, la cinquena d’Espanya per població, queda exclosa del fons de 5.000 milions d’euros.