Després de les critiques del PP

María Jesús Montero: «No hi va haver negociació, la casa reial va prendre les seves decisions»

La ministra portaveu ha precisat que Sánchez ha optat pel «sigil» que deu davant els despatxos privats amb Felip VI

montero / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha assegurat que «no hi ha hagut consens ni negociació» entre el Govern i la Zarzuela en relació amb la sortida d’Espanya del rei emèrit i ha explicat que la casa reial ha pres «les seves pròpies decisions» i les ha transmès a Pedro Sánchez als despatxos privats habituals. 

En una entrevista amb Efe i a la pregunta de per què no s’ha compartit el contingut d’aquestes converses amb el PP, Montero ha argumentat que Joan Carles ja no està al capdavant de la direcció de l’Estat, i, per tant, la seva vida privada o els assumptes que sorgeixin relacionats amb la seva persona «no formen part de les qüestions de país que el president de Govern despatxa amb la resta de líders polítics». 

Amb aquest argument, Montero ha sortit al pas de les crítiques dels populars que aquests dies han recordat que una de les claus de l’abdicació de Joan Carles I va ser la interlocució «fluida i constant» de Mariano Rajoy amb Alfredo Pérez Rubalcaba», a qui va fer partícip del procés «per lleialtat institucional». 

I sobre els retrets d’Unides Podem per no haver sigut part d’aquesta interlocució, Montero ha comentat que Sánchez tampoc ha traslladat aquesta informació a l’«interior del Govern» perquè els despatxos privats amb el cap de l’Estat no es comparteixen. 

Montero ha precisat que Sánchez ha optat pel «sigil» que deu davant els despatxos privats amb Felip VI «sobre destinacions, sortides o les maneres en què es produeixen aquest tipus de decisions». 

La també ministra d’Hisenda ha remarcat que, «des del primer dia, el Govern va saludar qualsevol iniciativa que la casa reial pogués posar a sobre de la taula en relació amb la transparència i la rendició de comptes», i el president va ser «molt franc i clar, i es va fer càrrec del sentir majoritari dels espanyols, preocupats per la informació que anava apareixent». 

En disposició de la justícia

Montero ha remarcat que Joan Carles no està imputat i ha retret que alguns (en al·lusió al vicepresident segon, Pablo Iglesias) parlin de la «fugida» del rei «com si fos un pròfug de la justícia». 

La ministra ha recordat que l’advocat que atén la casa reial ja va aclarir «que el rei emèrit està a disposició de la justícia per a qualsevol qüestió». 

Respecte a si s’obre el debat monarquia-república com ha anticipat Iglesias, Montero ha assenyalat que l’aposta del partit majoritari que sustenta el Govern és el «pacte constitucional, que ha tingut rèdits molt importants en matèria democràtica i econòmica» i ha remarcat que com a partit majoritari «tenen la paraula». 

El desacord amb Podem

Sobre el desacord amb Unides Podem arran d’aquest assumpte, la ministra li ha restat importància i ha garantit que el Govern està «molt satisfet» i «molt còmode» amb l’aliança. 

Ha recordat que el Govern de coalició ha afrontat una de les tragèdies més greus dels últims anys com és la crisi sanitària i això «uneix» perquè «aquestes situacions reafirmen en els compromisos». 

Montero, que s’ha vist capaç de parlar per les dues formacions polítiques, ha insistit que «les dues sensibilitats que se sentin en el Consell de Ministres» són «còmodes» amb la coalició. 

Notícies relacionades

La ministra ha assegurat que «no distingeix un ministre del PSOE o un d’Unides Podem» perquè «l’important és el projecte en marxa i una política útil per al conjunt de la ciutadania. M’és igual que ho protagonitzi un ministre que ve de Podem o del PSOE, aquesta no és la discussió». 

«Estem còmodes, estem bé, estem forts», ha conclòs.