LA PROBABLE EMPARA

Joan Carles, en parador ocult

El president Sánchez no revela on és l'emèrit però no desmenteix que es trobi a la República Dominicana

casa-campo / periodico

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Joan Carles I es troba en parador ocult, que no desconegut. El president del Govern, Pedro Sánchez, no ha volgut revelar on és, però fonts del Govern han desmentit algunes informacions que el situaven a Portugal. No han negat, en canvi, el rumor que ha cobrat més versemblança al llarg del dia, i que ubica l’emèrit a la República Dominicana.  

Aquesta illa del Carib porta la marca d’un històric malentès. Cristòfor Colom les va confondre amb el mateix Paradís. El 5 de desembre del 1492 va quedar embadalit davant els portents de La Española, el territori insular que comparteixen la República Dominicana i Haití. Si el rei emèrit inicia allà el seu exili, ho faria ni més ni menys que a l’empara de les mateixes restes de l’almirall. Els dominicans no es cansen d’assegurar que descansen al seu país. De moment, el Ministeri de Relacions Exteriors va dir «no tenir cap informació» sobre el viatge o la presència en aquest país de Joan Carles I. 

Joan Carles inaugura l’avinguda que porta el seu nom al costat del llavors president dominicà, Danilo Medina, i el seu amic Alfonso Fanjul. / EFE

Joan Carles ha forjat en aquesta illa una relació de llarga data amb els germans Alfonso, Alexander,  Andrés i, especialment, José Fanjul Gómez-Mena. Pepe Fanjul viu a Palm Beach, Florida, amb la seva dona, Emilia May. Les seves lleugeres simpaties republicanes mai li van impedir ser amic fidel del monarca emèrit. Els Fanjul són descendents d’espanyols que van emigrar a Cuba el 1850. A la més gran de les Antilles van aixecar un empori sucrer. L’arribada de la revolució, el 1959, i la posterior reforma agrària del castrisme, els va obligar a partir primer cap als Estats Units i després a la República Dominicana, on van expandir el negoci sucrer. La Fanjul Corp també és, a més, un nom de referència a Mèxic i el Canada.

La Casa de Campo

Els Fanjul són amos de l’exclusiu complex Casa de Campo a La Romana, al caire d’un mirall d’aigües cristal·lines i sense onades, i molt a prop d’un dels balnearis caribenys més visitats per llatinoamericans i espanyols, Punta Cana. Mig segle enrere, el complex comptava 50 habitacions i quatre cases «familiars». En l’actualitat, sobre les seves 3.000 hectàrees s’han aixecat 280 habitacions, 1.200 unitats de vivenda, districtes sencers dedicats a restaurants, bars, camps de golf, un spa de somni i fins i tot un amfiteatre. El carrer d’accés al ‘resort’ ha sigut batejat Joan Carles I.

Ell mateix va anar a inaugurar-lo el 2015. Frank Sinatra, el clan  Kardashian, les estrelles Beyoncé i Rihanna, entre d’altres, es van embadalir amb les seves platges i altres dels beneficis que un possible hoste com l’exsobirà ponderaria: la més absoluta discreció, garantida per uns guàrdies gelosos de la tranquil·litat i el gaudi dels visitants il·lustres. Els 28 quilòmetres d’extensió de predi permeten, per tant, combinar el luxe amb l’anonimat. Malgrat la pandèmia, Casa Romana està oberta als turistes que poden pagar els seus preus preferencials de 180 dòlars (153 euros) per nit. 

Una de les luxoses suites del ‘resort’ Casa de Campo.

A partir del 16 d’agost, la República Dominicana serà governada per Luis Abinader. Aquest empresari que es veu a si mateix com un ‘outsider’ de la política i una persona «avorrida» ha trencat amb 16 anys de predomini del centreesquerrà Partit de l’Alliberament Dominicà. Com els Fanjul, aquest net de libanesos té un peu en el negoci turístic i un altre en l’agrícola. Al futur president no li serà aliena la presència de Joan Carles I. Més enllà de les qüestions protocolàries, Abinader haurà de gestionar una crisi econòmica i social provocada per la pandèmia. Uns 75.000 habitants s’han contagiat de Covid-19 i 1.213 més han mort. D’acord amb xifres oficials, gairebé el 75% dels llits de les unitats de cures intensives (ucis) estan ocupades. Els mitjans de premsa asseguren, no obstant, que els hospitals estan a punt del col·lapse.

Piscina d’una de les habitacions del lloc on hi podria haver allotjat Joan Carles.

Notícies relacionades

L’economia dominicana se sosté en bona part gràcies a la puixança del turisme. La pandèmia ha posat fre a set anys de creixement entorn de 5% anual. En virtut de la paralització de les activitats i la falta de visitants estrangers, el PIB es contraurà un 5% el 2020. La pobresa afectarà aquest any el 24,7% dels habitants, més de quatre punts en relació amb l’any passat. La pobresa extrema impacta el 6,7% de la població. Un 15% dels dominicans es troben a l’atur.

Més enllà dels seus llasts socials, la República Dominicana va subscriure dècades enrere un tractat d’extradició amb Espanya que el 1997 va permetre l’entrega de l’exnúmero u d’ETA Eugenio Etxebeste, ‘Antxon’, de l’integrant del comando Madrid Ignacio Aracama Mendía, ‘Makario’, i de Jose María Gantxegi Arruti, ‘Peio’.