Rufián crida a repensar l'estratègia d'ERC amb el Govern

El dirigent republicà opina que el partit ja no és imprescindible per a Sánchez després de l'«última bala» de Cs

Es pregunta fins quan «aguantarà» i «callarà» Unides Podem a l'Executiu de coalició

rufian asume que erc no es imprescindible para el gobierno / periodico

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El portaveu d’Esquerra Republicana (ERC) en el Congrés, Gabriel Rufián, assumeix que el seu partit ja no és «tan imprescindible» per al Govern del PSOE i Unides Podem després de l’«activació» de Ciutadans com «actor polític» arran de l’estat d’alarma derivat del coronavirus i ha cridat a reflexionar sobre quina ha de ser ara la seva estratègia.

En una entrevista amb Europa Press, Rufián ha assenyalat que se surt d’aquesta pandèmia amb «molt males notícies» i una d’aquestes és el protagonisme adquirit per la formació taronja, que, malgrat ser, segons el seu parer, un partit «en absoluta desintegració», ha sabut jugar «l’última bala que li quedava» en la negociació per a l’aprovació de les últimes pròrrogues de l’estat d’alarma, els vots del qual van ser clau perquè tiressin endavant.

I és precisament aquesta «activació» de Ciutadans com a «actor» al tauler polític la que ha comportat que els 13 diputats d’ERC, segons Rufián, deixin de ser «tan imprescindibles» per al Govern com ho van ser des de la investidura de Pedro Sánchez. «Això ens ha de fer reflexionar i fer-nos replantejar la nostra estratègia a l’hora de negociar o interlocutar amb qui sigui», ha dit.

Amb Cs, les «retallades» són «més senzilles»

Rufián ha avisat de com de «nociu que és per a l’esquerra espanyola acostar-se a Cs», tot i que entén que al Govern li pugui resultar «més senzill» negociar-hi que amb ERC les «contrapartides» que comportaran els 140.000 milions d’euros que Espanya rebrà del fons de recuperació europeu, això és, les «retallades» i uns Pressupostos «restrictius». Sobretot, ha afirmat, si el pla de reformes que es remeti a Brussel·les l’ha d’aprovar «gent com Merkel, Macron o Rutte».

En tot cas, Rufián ja avisa l’Executiu que ha d’elegir entre els 10 vots d’aquesta «dreta» que capitaneja Inés Arrimadas, que es fa «fotos a Colón amb Vox i el PP», que vol «carregar-se la taula de diàleg amb Catalunya» i que vol aprovar el contracte únic i implantar una fiscalitat «injusta», o bé els 13 de l’esquerra independentista catalana, que aposta pel «diàleg» i per polítiques socials que ajudin els ciutadans a sortir del «forat» provocat per la crisi del coronavirus.

En funció del que triï, el Govern serà «una cosa o una altra», ha dit Rufián, rebutjant així de ple que ERC participi en uns Pressupostos en què hi hagi Ciutadans, un partit «reaccionari» i «incompatible» amb els seus postulats i també, segons la seva opinió, amb els de l’esquerra. «L’Ingrés Mínim Vital, amb Ciutadans en l’equació, pot arribar a durar poc», ha posat com a exemple.

Fins quan «aguantarà» Podem

Amb tot, ha insistit que veuria «legítim» que el Govern de Sánchez s’acabés decantant per aquest camí, entre altres coses, perquè serà «molt més senzill». El que no té tan clar és fins quan podrà «aguantar» Unides Podem ni fins quan «callaran» perquè, després d’ERC, els següents seran ells.

Rufián no vaticina si, arribat el moment, Unides Podem acabarà trencant amb el PSOE si el Govern pacta amb Ciutadans, però sí que ha destacat que a les últimes campanyes electorals ERC l’ha anat avisant de les «contradiccions» en què incorrerien en un Govern de coalició, a causa de la seva experiència en l’Executiu català.

«Nosaltres també tenim contradiccions en el Govern, però crec que això de Podem també té un punt de falta de múscul i d’aparell», ha comentat l’independentista català, que creu que va ser la seva intenció de mirar de guanyar espai al PSOE per l’esquerra la que va portar Podem a presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy el 2017.

«Però és molt difícil amb un partit que té una delegació a cada poble d’aquest país», ha afegit Rufián, per advertir els de Pablo Iglesias que acabaran pagant a les urnes alguns dels posicionaments que han tingut fins ara.

Sánchez «juga amb tots»

Notícies relacionades

La veu d’ERC a Madrid afirma que Sánchez «de vegades» sembla que «juga als escacs amb el país» i que, d’alguna forma, juga amb «tots». Només es pot recordar que al seu dia va ser capaç de firmar un acord d’investidura amb Albert Rivera, al cap de pocs mesos «va amenaçar» d’enviar a la presó els dirigents independentistes catalans a l’«exili» i «va insultar» l’escola i els mitjans de comunicació públics catalans, i després «va jurar i va perjurar» que no pactaria amb Iglesias.

I que creu que farà el mateix si, com va assegurar aquesta setmana en el ple del Congrés, aspira que la legislatura duri quatre anys, cosa que, segons pronostica, «potser» passi si pacta amb Ciutadans. En tot cas, Rufián creu que «la millor notícia» per a aquest Govern és el «lamentable» nivell de la seva oposició, que només ha proposat «més banderes i corbates negres» des que va esclatar l’emergència sanitària.