estimació de vot

Enquesta CIS: el PSOE eleva fins als 13 punts la distància amb el PP

L'aliança entre socialistes i morats continua creixent malgrat la crisi de la Covid

Els conservadors perden gairebé dos punts i se situen en el 19,4% dels vots

cis vid 27 132814 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La crisi del coronavirus no està sent un llast per al Govern. Més aviat al contrari. Almenys així ho mostra l’últim baròmetre publicat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que atorga a l’aliança entre el PSOE Unides Podem gairebé un punt més en estimació de vot que en el sondeig que va presentar fa menys de dues setmanes la institució que dirigeix José Félix Tezanos. Les noves dades difoses ahir reforcen el camí de creixement dels socialistes (32,4% dels vots) i els morats (12,6%). Al contrari que el PP. El partit liderat per Pablo Casado no aconsegueix treure rèdit de la seva estratègia de confrontació amb l’Executiu i pateix una important caiguda d’1,8 punts, cosa que eleva la distància que els separa dels de Pedro Sánchez, a 13 punts. 

L’estudi d’opinió pública i política fiscal que inclou aquestes dades va ser elaborat entre el 9 i el 19 de juliol, immediatament després que es fessin les enquestes per al baròmetre anterior de juliol. No obstant, el resultat és bastant diferent amb dos partits al Govern que surten enfortits i el principal partit de l’oposició perdent recolzaments. No obstant, en tot just una desena de dies la situació ha variat molt.

La delicada situació sanitària –cada vegada més preocupant–, l’acord assolit al si de la Unió Europea, del qual Sánchez treu pit, el pacte entre socialistes i populars en matèria de Sanitat i la Unió Europea en la Comissió de Reconstrucció del Congrés o la decisió del Regne Unit  d’imposar una quarantena obligatòria a tots els viatgers procedents d’Espanya obliguen a una lectura cautelosa de les dades. 

El partit de Pablo Iglesias es mantindria com a tercera força. Encara molt per sota del 15,9% que va obtenir en els comicis del 10-N. Vox, fora del podi des de fa diversos mesos, recuperaria part dels vots, i Cs no correria la mateixa sort, amb una lleu baixada. En sisena posició seguiria ERC, que continua pujant a poc a poc i ja ha arribat a un 2,8% de la intenció de vot. JxCat, per contra, perdria dues dècimes, i se situaria amb un 1,3 punts. Baixada important també per al PNB i cert enlairament per a Més País

Política fiscal

Notícies relacionades

Pel que fa a la política fiscal, el CIS assenyala que gairebé vuit de cada 10 ciutadans no considera que actualment hi hagi un sistema impositiu just en què paguin més els que més tenen. A més, la meitat de la població considera que es beneficien «poc» de tots els impostos a què s’ha de fer front i un 40,3% que es paguen molts tributs. 

Nou de cada 10 ciutadans asseguren que el frau fiscal és elevat a Espanya i ho atribueixen, principalment, a la «falta d’honradesa i consciència ciutadana» i al fet que els «salaris són massa baixos».