ESCRIT D'ACUSACIÓ

L'AVT demana una presó permanent per cada assassinat en els atemptats del 17-A

També en sol·licita 2.250 pels 150 ferits dels atropellaments, 20 anys pels estralls i 15 pels explosius, entre d'altres

Per al presumpte col·laborador de la cèl·lula terrorista demana 25 anys de presó, al també acusar-lo dels explosius

zentauroepp39765422 gra015  tres cantos  madrid   22 08 2017   mohamed houli che170822115041

zentauroepp39765422 gra015 tres cantos madrid 22 08 2017 mohamed houli che170822115041 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Les acusacions populars solen sol·licitar unes penes molt superiors a les de la fiscalia, però en el cas dels atemptats del 17 i 18 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils la diferència és astronòmica. Es deu al fet que les primeres entenen que els acusats han de respondre pels 15 assassinats comesos en els atropellaments i els 150 ferits, mentre que el ministeri públic considera que no, perquè aquests plans els van improvisar els terroristes que no van morir en l’explosió d’Alcanar, en què van perdre l’explosiu que preparaven, i que van acabar sent abatuts pels Mossos.

Una d’aquestes acusacions, l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), sol·licita al seu escrit, a què ha tingut accés aquest diari, 15 presons permanents, una per cada assassinat en els atemptats, tant per al supervivent d’Alcanar, Mohamed Houli Chemlal, com per a la persona que va llogar el cotxe amb què es va perpetrar l’atropellament de les rambles, Driss Oukabir.

Mohamed Houli Chemlal s’enfronta a 41 anys per part de la fiscalia i Oukabir, a 36, pels delictes d’integració en organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i estralls en grau de temptativa. En canvi, per a l’AVT tots dos han de respondre per 15 delictes d’assassinat i 150 més intentats, pels ferits que es van produir en els atemptats. Per cada un d’aquests han de respondre amb 15 anys de presó, cosa que ascendeix 2.250 anys de presó, als quals se n’haurien d’afegir 12 més per integració en organització terrorista, 15 per dipòsit d’explosius, 20 per estralls i 30 per dues lesions que es van produir a Alcanar.  

Per al tercer acusat, Said Ben Iazza, com a col·laborador de la cèl·lula, sol·licita 10 anys de presó i multa de 24 mesos amb quota diària de 10 euros, als quals suma 15 anys de presó més per un delicte de dipòsit d’explosius, cosa que fa un total de 25 anys de presó, davant els vuit que sol·licitava per a ell el ministeri públic. 

Notícies relacionades

L’AVT no demana cap pena per al jove Pau Pérez, a qui Youness Abouyaaqoub va matar per aconseguir el seu vehicle i fugir de Barcelona, després d’haver comès l’atropellament de la Rambla, perquè només aquest terrorista, que va acabar sent abatut pels Mossos, pot respondre per aquesta acció, ja que la va improvisar sobre la marxa.

En canvi, ho fa pels assassinats consumats i en grau de temptativa, perquè considera que tant Houli com Oukabir, igual com «la resta de membres de la cèl·lula, van acceptar la proposta, impulsats per l’extremisme religiós implantat per l’imam Abdelbaki es-Satty», que va aconseguir adoctrinar els joves de Ripoll.