NOU PAS DEL FISCAL

La fiscalia demana al Suprem que suspengui els permisos del 100.2 dels presos del procés

Dos dels fiscals del procés reclamen a la Sala Segona que anul·li les sortides mentre resol els recursos

És una petició complementària a l'adoptada aquest dimarts de deixar en suspens els tercers graus concedits

zentauroepp46935512 els fiscals fidel cadena i javier zaragoza  durant la primer190213181819

zentauroepp46935512 els fiscals fidel cadena i javier zaragoza durant la primer190213181819 / Pool EFE

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Dos dels fiscals del Tribunal Suprem que van exercir l’acusació al judici als líders del procés, Javier Zaragoza i Jaime Moreno, han presentat un escrit davant la Sala Segona de l’alt tribunal per instar la suspensió dels permisos que disfrutaven els condemnats per l’1-O

La mesura, la sol·licitud del qual es basa en la interlocutòria de l’alt tribunal del passat 22 de juliol que va revocar el 100.2 concedit a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, és complementària de la suspensió cautelar del tercer grau acordada aquest dimarts per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per una jutge de Vigilància Penitenciària en virtut del recurs presentat pel ministeri públic. L’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja l’ha recorregut, a l’entendre que la magistrada ha de decidir el fons de l’assumpte i no acordar la suspensió cautelar sense argumentar-la jurídicament.

L’escrit fiscal, de només dues pàgines, a què va tenir accés aquest diari, no comparteix el criteri de Sànchez. En ell s’informa a la Sala Segona del Suprem que el ministeri públic ha impugnat davant els Jutjats de Vigilància la concessió dels permisos que per aplicació de l’article 100.2 disfrutaven tots els condemnats per l’1-O.

Conforme al criteri establert pel Suprem en relació amb Forcadell, les impugnacions contra els permisos previstos en aquest article han de tenir efecte suspensiu, igual que les interposades contra el tercer grau. Per això demana a l’alt tribunal que, segons vagi rebent la notificació dels recursos fiscals des de les audiències provincials que fins aquesta resolució s’ocupaven de resoldre’ls, deixi en suspens la mesura que fa més flexible el compliment de la pena.

Informar la presó

Per si hi havia algun dubte sobre l’efecte que amb el seu informe pretén el fiscal, detalla que una vegada dictada la suspensió s’ha de comunicar al centre penitenciari respecte d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Als sis els van suspendre aquest dimarts el tercer grau concedit i per això hauran de tornar al segon. Si la Junta de tractament de la presó pensava tornar a aplicar-los els permisos dels que disfrutaven amb el 100.2, ara ja no poden fer-ho. 

En la seva interlocutòria del passat dia 22, el Suprem va establir un canvi de criteri en l’aplicació del dret penitenciari no només per als presos del procés, sinó per a tots els reclusos. Consisteix a fer equivalents els recursos del 100.2 i els de progressió de grau. Fins aquesta interlocutòria els primers els resolia en apel·lació l’Audiència del lloc on s’erigís la presó, però a partir d’ara ho farà el tribunal sentenciador.

Notícies relacionades

D’aquesta equivalència sorgeix la segona: els recursos contra el 100.2 i el tercer grau tindran «efecte suspensiu». Fins a la nova doctrina del Suprem només el tenien els que afectaven la progressió de grau, mentre que ara també el tenen els «casos en què la resolució objecte del recurs d’apel·lació es refereixi a matèria de classificació de penats o concessió de la llibertat condicional i pugui donar lloc a l’excarceració de l’intern».

La petició del fiscal respecte als permisos que disfrutaven els líders independentistes abans que se’ls concedís el tercer grau es basa en el nou criteri de l’alt tibunal que s’ha fet extensible a tots els presos.