COP AL TURISME

González Laya defensa davant el Regne Unit que Espanya és «un país segur»

La ministra d'Exteriors respon a la decisió de Londres d'imposar una quarantena a tohom que arribi al país des de territori espanyol

La mesura rep una allau de crítiques a la Gran Bretanya mentre Madrid pressiona perquè les Balears i les Canàries quedin al marge de la restricció

espana pais segur / periodico

3
Es llegeix en minuts
A. Niubó

La decisió del Govern de Boris Johnson de retirar Espanya del llistat de països segurs i reimposar la quarantena sobtadament a partir de la mitjanit de dissabte a diumenge ha generat un vendaval de crítiques. Se li recrimina que hagi pres la decisió sense avisar ni donar marge a les companyies aèries i als ciutadans de vacances a Espanya a reaccionar. També se li retreu que hi hagi inclòs aquelles zones del territori espanyol amb els índexs de contagi més baixos.  L’anunci de Londres ha tingut una ràpida resposta del Govern de Madrid. «Espanya és un país segur», ha dit taxatiu la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya que, després de reconèixer que Espanya té rebrots», ha remarcat que això no és una cosa «inusual». 

Poc després que es conegués la decisió del Regne Unit, el principal turoperador britànic, Tui, va cancel·lar tots els vols amb origen i destinació a Espanya des d’aquest diumenge fins al 7 d’agost, tot i que manté la ruta amb les Balears i les Canàries. Johnson no ha prohibit volar a les Balears i les Canàries (sí a la península), però obliga els viatgers procedents d’aquests dos arxipèlags a passar la quarantena.  Madrid està pressionant Londres perquè, almenys, exclogui les Balears i les Canàries.

L’Abta, la patronal de les agències britàniques, considera que és una incongruència. Easyjet i British Airways mantenen els avions a l’aire, tot i que s’espera una caiguda forta del turisme a Espanya, principal destinació turística dels britànics amb un 20% de totes les vacances.  «Aquest és un altre nou cop a la ja debilitada indústria de l’aviació», va dir British Airways. Mentre que Easyjet es va queixar que «l’increment del coronavirus a Espanya és regional, no nacional». «Nosaltres proposem la idea de realitzar tests voluntaris per a les persones que vinguin de països en quarantena per permetre als viatgers que donin negatiu no fer la quarantena», va expressar Robb Gigg, director d’Airlines UK, l’associació que agrupa totes les companyies aèries. 

Per la seva part, el responsable de transport de l’oposició laborista, Jonathan Ashworth, va afirmar que aquesta «caòtica» resolució ha deixat els estiuejants «confusos i consternats». No saben si poden o no continuar les seves vacances. Un dels problemes és saber si les seves empreses els permetran absentar-se els 14 dies requerits per la quarantena.   El Govern britànic no ha volgut responsabilitzar-se i s’ha limitat a dir que espera que els empresaris siguin comprensibles amb els treballadors afectats. «Espero que em toqui la loteria, però això no significa que m’hagi de tocar», va ironitzar Ashworth. Fins i tot el ministre de turisme, Grant Shapps, ha quedat atrapat de vacances a Espanya. 

Ràpides i decisives

El Govern de Londres s’ha mostrat ferm davant aquest allau de crítiques. «No podem demanar disculpes. Hem de ser capaços de prendre mesures ràpides i decisives, especialment davant onades localitzades –va expressar el ministre d’Exteriors, Dominic Raab–. Altrament, correm el risc que el Regne Unit es torni a infectar i es produeixi una nova onada i un altre confinament». Va justificar la decisió pels mil casos en dos dies registrats en territori espanyol. 

Notícies relacionades

Molts turistes britànics atrapats a Espanya expressaven la seva desesperació davant les càmeres. «Ens sentim més segurs a Espanya que al nostre país perquè aquí tothom porta mascareta al carrer i manté la distància social», confessava una parella de britànics retinguda a Madrid a la BBC. Fins fa poc al Regne Unit només era obligatori cobrir-se la boca i el nas al metro i a l’autobús. Des d’aquest cap de setmana és preceptiu en botigues, centres comercials i supermercats. No en pubs ni en restaurants, ni al carrer. De fet, aquesta permissivitat i relaxació és una de les situacions que més sorprèn els espanyols que visiten Londres.  

El Regne Unit té una mitjana de contagis diaris de 600 a 700 casos. El total de positius al país és de 300.000. Sorprèn que el nombre de morts diari continuï sent tan alt. Està en els 60 al dia de mitjana. El total de víctimes mortals ja puja a 45.738 amb 20 milions més d’habitants que Espanya. El Govern, no obstant, insisteix que el virus està controlat. Johnson va concedir el dissabte que no havien entès la Covid-19 al principi i que potser s’havia equivocat en algunes decisions inicials. No vol cometre més errors.