CAS 3%

CDC defensa les donacions investigades d'ex alts càrrecs del partit

Convergència recorre la decisió de l'Audiència Nacional d'obrir un procés per blanqueig de capitals

El partit afirma que les aportacions són legals i que la quantitat la fixava la mateixa formació política

jjubierre31701800 felip puig161222103549

jjubierre31701800 felip puig161222103549

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) sosté en el seu recurs contra l’obertura d’una investigació per blanqueig de capitals contra 12 ex alts càrrecs per donacions al partit que aquestes aportacions dineràries són legals i «transparents», a l’haver sigut comunicades al Tribunal de Comptes,  no provenen de cap acte delictiu i les fixava el partit. Entre les persones imputades pel jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, hi ha Felip Puig, Pere Macias, Jordi Jané, Irene Rigau i Xavier Crespo, a més de diversos exdiputats. Les indagacions es van iniciar a petició del fiscal anticorrupció José Grinda.

El recurs, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i firmat per l’advocat Javier Melero, recalca que les aportacions per aquests ex alts càrrecs del partit entre els anys 2009 i 2010 «no són ni donacions anònimes, ni es van fer per escapar cap control, alhora que es pregunta per quin motiu es presumeixen delictives les entregues de diners d’aquests investigats i, en canvi, no es dubta de la totalitat de les realitzades pels altres càrrecs o militants, «quan no sembla que hi hagi cap element distintiu, ni cap indici que permeti relacionar-ne algunes sí i d’altres no en contrapartides en diner negre».

Aflorament de diners

Notícies relacionades

El jutge considera, no obstant, que hi ha indicis que les donacions que els 12 ex alts càrrecs convergents investigats van fer al partit eren «actes d’aflorament de diners de delicte fet per persones pròximes a CDC seguint el pla superior traçat pels jerarques del partit». Convergència subratlla en el seu recurs que no hi ha res en el procés pel ‘cas 3%’ de presumpte cobrament de comissions il·lícites (del qual neixen aquestes indagacions) que vinculi o relacioni les aportacions d’empreses a entrades de diners en efectiu de militants. «Cap  llistat, cap agenda, cap anotació manuscrita, res del confiscat fa més de quatre anys a la seu de CDC i fundacions vinculades», puntualitza.

L’escrit agrega que «no existeix cap element de prova, per remot que sigui, que els militants del partit percebessin amb caràcter previ fons» a l’efecte de «blanquejar actius de procedència il·lícita». Aclareix que era la formació política qui fixava la quantitat que els afiliats que gaudien de càrrecs públics havien de transferir, així com altres donacions, per la qual cosa el fet que la quantitat fos homogènia «no té res de sospitós».