31 d’oct 2020

Anar al contingut

DOS RECURSOS MÉS

El TC revisarà la decisió del Suprem de no esperar el TJUE amb Junqueras

El Constitucional no té jurisprudència constitucional sobre la immunitat dels europarlamentaris

També admet a tràmit el recurs de Puigdemont contra la seva suspensió de funcions automàtica

Ángeles Vázquez

El TC revisarà la decisió del Suprem de no esperar el TJUE amb Junqueras

David Borrat

Com ja és pràctica habitual en els recursos del procés, el Tribunal Constitucional n’ha admès a tràmit dos més. Un és l’interposat pel líder d’ERC, Oriol Junqueras, contra la decisió del Suprem de dictar la sentència que el va condemnar a 13 anys sense esperar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resolgués la qüestió prejudicial plantejada pel mateix tribunal en relació amb la immunitat dels europarlamentaris.

L’altre recurs admès a tràmit pel ple del Constitucional és el d’empara interposat per l’expresident català Carles Puigdemont contra la interlocutòria per la qual se’l va suspendre automàticament de funcions per ser processat per rebel·lió en aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, tot i que finalment la sentència va condemnar els que, a diferència d’ell, no van fugir per un delicte de sedició en concurs amb malversació de cabals públics.

En els dos casos, el tribunal aprecia que en els recursos es presenta una especial transcendència constitucional, perquè plantegen un problema o afecten una faceta d’un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina constitucional. Els recursos contra la mateixa sentència de tots els líders independentistes condemnats ja estan sent estudiats pel tribunal de garanties.