VISITA DELS REIS

Torra demana un «informe complex» als Mossos per les càrregues a Poblet

«Estem cansats de veure mossos carregant contra independentistes», assevera Vilalta

L'exconsellera Clara Ponsatí exigeix la dimissió del titular d'Interior

zentauroepp54134845 graf9492  madrid  16 07 2020   el presidente de la generalit200717203722

zentauroepp54134845 graf9492 madrid 16 07 2020 el presidente de la generalit200717203722 / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La visita dels Reis a Catalunya, en el marc de la seva gira autonòmica després del final de l’estat d’alarma, ha anat acompanyada de mobilitzacions de rebuig als voltants del monestir de Poblet, on té lloc l’esdeveniment. Desenes de persones han atès la crida de l’ANC, Òmnium i els CDR malgrat el fort desplegament policial, i els Mossos d’Esquadra han carregat contra alguns dels concentrats.

Aquestes imatges han tornat a avivar el xoc entre els socis de Govern i han posat en qüestió la figura del conseller Miquel Buch al capdavant d’Interior.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, un «informe complet sobre els incidents registrats a Poblet durant la visita del rei Felip VI», segons han explicat a Efe fonts de la Generalitat, després que els Mossos hagin detingut un manifestant per arrabassar la tauleta electrònica a un agent i per desordres públics.

Segons fonts de la Generalitat, Torra ha parlat aquest migdia amb el màxim responsable del cos, Eduard Sallent, «per conèixer tots els detalls» i li ha recordat que els Mossos «tenen entre les seves funcions garantir l’exercici de drets fonamentals com el de manifestació o el de lliure expressió».

Hores abans, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha assenyalat que els dispositius «han d’estar ben dissenyats» i ser «proporcionals»: «Si hi ha hagut actuacions fora de lloc o imatges que no ens agradaria veure, demanem que es pugui investigar i aclarir, assumir les responsabilitats necessàries. «Estem cansats de veure mossos carregant contra independentistes», ha etzibat.

A les crítiques també s’ha sumat l’exconsellera i eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí, que ha reclamat a través de Twitter la dimissió del conseller del seu propi partit, que ja va sol·licitar després de les manifestacions que es van desencadenar per la sentència de l’1-O: «És pesat repetir-se, però quin remei: Fora les forces d’ocupació, Miquel Buch, dimissió».

D’altra banda, en una roda de premsa telemàtica, ERC ha esquivat comentar el relat de l’expresident Carles Puigdemont al seu nou llibre. «Des d’ERC no entrem a valorar el contingut d’un llibre que no hem pogut llegir. El que ens agradaria poder explicar és que des d’ERC no volem contribuir a continuar fent més retrets entre independentistes perquè no ens fa forts, no ens fa guanyar, la gent està cansada», ha etzibat Vilalta.

La gestió de la crisi

Des del Parlament, la líder dels comuns Jéssica Albiach, ha advertit a ERC que un acostament amb JxCat comporta un distanciament amb el seu partit, referint-se a la pròxima legislatura. L’enquesta del Gesop per a EL PERIÓDICO apunta que ERC podria escollir entre continuar governant amb JxCat, buscant la crossa parlamentària de la CUP o els comuns, o ressuscitar el tripartit amb el PSC i Catalunya en Comú-Podem. A les forquilles més altes del sondeig, la primera opció sumaria una majoria independentista de 73 diputats, mentre que la segona uniria 71 parlamentaris. 

Igual que el PSC, els comuns han carregat contra la gestió de la pandèmia perquè segons el seu parer el Govern «va tard i malament». ERC ha replicat que s’estan posant «tots els esforços» per afrontar aquesta crisi. «Com sabem, és complexa, s’han de prendre decisions minut a minut, d’autocrítica sempre en fem», ha afegit Vilalta. «Assumim qualsevol crítica, la que sigui, i millorem constantment, sempre és bo informar més i el Govern ho està fent i ho intensificarà», ha reiterat.

Notícies relacionades

Albiach ha «exigit» al Govern que accepti l’ajuda de la resta d’administracions i es deixi d’«incompetències» i «arrogàncies», ja que està «posant en risc la salut dels catalans». «Després de mesos de donar consells del que feien d’altres, ara no diuen res del que deien quan els toca gestionar», ha assenyalat, i ha acusat JxCat i ERC de preocupar-se «més» per les seves baralles i les eleccions» que de la pandèmia.

La socialista Eva Granados ha inquirit que des del Govern «van córrer molt per saltar de la fase 3 i no es va fer un bon dispositiu». «El Govern està demostrant que no sap governar i, davant aquest desgovern i des de la preocupació, ens posem la mascareta, però el Govern ha de governar i exercir les seves competències», ha emfatitzat.