«debilitat organitzativa»

Podem imputa la seva desfeta electoral a les «baralles internes» del passat

El partit no posa en qüestió el lideratge de Iglesias després de les derrotes a Galícia i Euskadi

Els morats proven de girar full i preparen canvis urgents en el model organitzatiu

zentauroepp53648710 pol pablo200604204148

zentauroepp53648710 pol pablo200604204148 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cinc dies després de la seva desfeta a les urnes gallegues i basques, un temps en què el partit amb prou feines havia donat explicacions sobre el succeït, Podem ha reunit aquest divendres la seva executiva per analitzar els resultats. Han sigut quatre hores de reunió, marcades per la falta d’autocrítica i la confiança en el secretari general i vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, per remuntar una tendència a la baixa que es es repeteix des del 2016. L’enorme caiguda de recolzaments a Galícia, on eren segona força i es van quedar fora del parlament autonòmic, i Euskadi, on van passar d’11 a 6 escons, es deu, segons els morats, a dues causes principals: les «baralles internes» del passat, abans que Iglesias revalidés al maig el seu lideratge i desapareguessin gairebé totes les veus crítiques, i la «debilitat organitzativa».  

A falta de compareixença (Podem no fa cap roda de premsa després de les reunions de la seva cúpula des del 18 de novembre), fonts del partit han explicat que el que era urgent era posar en marxa els canvis aprovats fa dos mesos, quan el secretari general va ser reelegit amb àmplia majoria, però amb una de les participacions més baixes de la història de la formació. Aquest nou model suposa modificar les direccions autonòmiques per enfortir l’enllaç amb els anomenats «cercles», on convergeixen els militants.  

Notícies relacionades

En una executiva on tots són afins a Iglesias, l’autoritat del vicepresident segon no va ser posada en qüestió. Tampoc es va abordar la influència que ha pogut tenir l’entrada de Podem en el Govern de coalició amb el PSOE en el resultat de les eleccions gallegues i basques, on la majoria d’antics votants morats se’n van anar a formacions nacionalistes o independentistes, com el BNG i EH Bildu. Tot i així, després de la derrota de diumenge passat, el partit buscarà a partir d’ara visibilitzar d’on provenen les mesures més d’esquerres de l’Executiu central.

Examen a la coalició

En paral·lel a la cita de l’executiva, es va celebrar ahir al Congrés dels Diputats una trobada entre socialistes i morats per abordar la marxa de la coalició, en la tercera de les reunions d’aquest tipus que es fan des de la investidura de Pedro Sánchez, el gener passat. La conclusió per les dues parts va ser que en un moment tan transcendental com aquest, en plena crisi econòmica i social per la pandèmia del coronavirus, convenia posar en un segon pla les diferències i rellançar l’agenda legislativa.