DECISIÓ DELS CENTRES PENITENCIARIS

Els presos de l'1-O aniran a casa seva aquest cap de setmana

La Generalitat atorga als nou dirigents independentistes empresonats el règim obert habitual

D'aquesta manera, els interns comencen a disfrutar del tercer grau penitenciari o de semillibertat

junqueras2ok

junqueras2ok

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els nou dirigents independentistes empresonats podran sortir de la presó aquest cap de setmana per ser a casa seva en aplicació del tercer grau penitenciari o de semillibertat atorgat aquesta setmana per la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat. Així ho han decidio les juntes de tractament de les presons de Wad-Ras (Barcelona),  Carme Forcadell; Puig de les Basses (Figueres), Dolors Bassa, i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Les autoritats penitenciàries han acordat aplicar-los a tots ells la modalitat de règim obert habitual que contempla l’article 83 del reglament penitenciari.

Aquest precepte permet que els líders sobiranistes dormin quatre dies al centre penitenciari (dilluns, dimarts, dimecres i dijous) i tres al seu domicili (divendres, dissabte i diumenge). El temps mínim de pernoctació a la presó és de vuit hores. En aquests casos concrets, les hores que seran a la presó van des de les 8 fins a les 11 hores diàries, segons el que estableix cadascun dels programes individualitzats. Des dels centres s’han establert les mesures de control i seguiment.

La normativa preveu que, en el temps que estiguin fora de la presó, els interns en tercer grau puguin treballar i tenir «una participació plena i responsable de la vida social i familiar», afirma en un comunicat la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat. És a dir, podran participar de manera personal i directa en actes organitzats pels seus partits.

Abans del recurs del fiscal

Aquesta decisió s’ha pres abans que la fiscalia hagi presentat un anunciat recurs contra la concessió del tercer grau penitenciari, una mesura que és aplicable immediatament. La Generalitat va avalar la progressió de grau proposada per les juntes de tractament de les presons dimarts passat. Les autoritats penitenciàries catalanes van comunicar que totes les resolucions s’havien adoptat com a resultat d’una anàlisi individualitzada de cadascun dels interns. No obstant, en el conjunt dels casos, el servei de classificació de la Secretaria de Mesures Penals coincideix a remarcar la participació en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes, així com la «màxima col·laboració» amb la resta de presos i amb els professionals de les presons. Apunten, a més, l’absència d’incompliments judicials i expedients disciplinaris.

Notícies relacionades

La Generalitat també van tenir en compte, afegeixen les mateixes fonts penitenciàries, que els dirigents independentistes presos disposen d’«una xarxa social i familiar favorable» per a la rehabilitació, juntament amb un pronòstic de baix risc de reincidència. És per tot això que, «amb l’objectiu d’afavorir i consolidar l’itinerari de reinserció sociolaboral en l’àmbit privat».

Els presos de l’1-O estaven sortint de la presó en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari de flexibilització del compliment de la pena per treballar i fer voluntariat. Aquesta decisió va ser recorreguda al seu dia per la fiscalia, igual com alguns dels permisos concedits. Les seves impugnacions han arribat a l’Audiència de Barcelona i, fins i tot, al Tribunal Suprem, com és el cas de Carme Forcadell. La concessió del tercer grau a tots els dirigents del procés serà revisat pel Tribunal Suprem, com l’òrgan judicial sentenciador.