DECISIÓ DE LA GENERALITAT

El fiscal rebutja que l'exsoci d'Urdangarín vagi només a dormir a la presó

El ministeri públic al·lega en el seu recurs que no es pot fer la sensació que «la llei no és igual per a tothom»

L'escrit insisteix que Torres es «va aprofitar de les relacions personals» del cunyat de Felip VI

zentauroepp43833361 pol diego torres190918134304

zentauroepp43833361 pol diego torres190918134304 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia ha requerit la revocació del tercer grau penitenciari o de semillibertat atorgat al juny per la Generalitat a Diego Torres, exsoci d’Iñaki Urdangarin i condemnat, juntament amb aquest, per malversació en el ‘cas Nóos’. El recurs presentat davant del jutge de vigilància penitenciària, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que no s’ha complert «cap» de les finalitats de la pena, ni la de «prevenció general», ja que amb aquesta mesura «es transmet a la societat el missatge que és rendible delinquir», que «la llei no és igual per a tothom» i que no «es castiga amb la mateixa severitat» els actes de «delinqüents d’elevat estatus social» que els comesos «pels desfavorits». Precisament aquesta setmana la junta de tractament de la presó de Brieva ha proposat el tercer grau per al cunyat de Felip VI.

L’escrit del fiscal relata que els factors que «van precipitar» la «conducta delictiva» de Torres, que amb el tercer grau va només a dormir a la presó, «van venir motivats per la falta de valoració o, en tot cas, la sensació d’impunitat que es donarien en l’entorn social en el qual es movia i amb les relacions socials del seu soci». Recorda que l’intern va cometre les accions per les quals va ser condemnat a cinc anys i vuit mesos de presó «aprofitant-se dels seus coneixements professionals i de les relacions personals» d’Urdangarin», obtenint «importants beneficis tant econòmics com socials». Enquadra aquesta conducta en els delictes de corrupció

Ànim de lucre i prestigi professional

L’acusació pública remarca que els fets «són considerats molt greus», i que no són «una acció aïllada», sinó «una manera d’actuar que es va prologar fins que la trama va ser descoberta». El recurs, que engloba aquesta conducta en els delictes de corrupció, exposa que l’«etiologia delictiva deriva directament de l’ànim de lucre i de la necessitat de l’intern d’obtenir un important prestigi professional i social». La fiscalia dubta, a més, de la veracitat del penediment mostrat per Torres i precisa 

Notícies relacionades

L’advocat de Torres, Alessio Castellano, considera que la progressió de grau compleix tots els requisits. La contestació al recurs argumenta que l’exsoci d’Urdangarin ha «superat amb escreix» el tractament al centre penitenciari i ha participat en cursos (un d’ells sobre delictes econòmics titulat «Moral i valors») i altres activitats. Al seu entendre, el penediment del seu client «era i és molt sentit».

També rememora que el condemnat ha pagat la responsabilitat civil i que ja se li va aplicar abans l’article 100.2 que li permetia sortir de la presó per treballar. L’escrit concreta que Torres pateix una malaltia pulmonar greu i que si s’encomanés amb la Covid «les conseqüències serien fatals». La regressió a règim tancat, afirma, «suposaria un risc per a la seva vida».