seguretat en dubte

Torrent i Maragall van ser espiats per un programa exclusiu dels governs

Pegasus, de creació israeliana, va intentar colar-se al seu dispositiu a través de WhatsApp

El president ha anunciat accions legals i ha exigit al Govern espanyol que «s'investigui»

torrent / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El telèfon mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, va ser espiat per un programa d’espionatge anomenat Pegasus que només poden comprar governs i forces i cossos de seguretat per combatre el crim i el terrorisme, segons una investigació que publiquen aquest dimarts els diaris ‘El País’ i ‘The Guardian’. Hores més tard s’ha conegut que el mòbil del diputat i líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, també va patir el mateix ‘hackeig’.

Segons aquests rotatius, un institut de ciberseguretat del Canadà va investigar una intromissió indiscriminada contra 130 representants de la societat civil a través de WhatsApp i va ser llavors quan va descobrir l’atac a Torrent. L’atac a l’iPhone del president del Parlament es va fer a través d’una fallada de seguretat de WhatsApp i a través d’una trucada perduda de vídeo en aquesta aplicació de missatgeria. 

El programa espia Pegasus, dissenyat per l’empresa israeliana NSO, permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l’historial de navegació i fins i tot activar per control remot la càmera i el micròfon dels telèfons mòbils.

Els investigadors emmarquen la desaparició de missatges de WhatsApp del mòbil de Torrent el 2019 com un senyal que el telèfon podria haver sigut manipulat. Tot i que no es pot identificar qui va ordenar l’atac, els investigadors remarquen que el programa Pegasus només ven els seus productes a governs.

Fonts d’Interior van afirmar que ni aquest departament, ni la Policia ni la Guàrdia Civil «han tingut mai cap relació» amb l’empresa que hauria desenvolupat el programa espia, i tampoc «han contractat cap» dels serveis de l’esmentada companyia israeliana i, per tant, tampoc el ‘software’ de vigilància Pegasus.

Exigeix una investigació 

Torrent ha afirmat que l’espionatge a què va ser sotmès és «impropi d’un Estat democràtic», ha anunciat accions legals, i ha exigit al Govern espanyol que «s’investigui i es depurin responsabilitats». En una declaració institucional realitzada des del seu despatx del Parlament, Torrent ha considerat que es tracta d’un afer «molt greu» i que serveix per constatar que a l’Estat espanyol «es practica l’espionatge contra la dissidència política».

L’advocat de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, Olivier Peter, ha assegurat que la seva clienta també va ser víctima de Pegasus. Gabriel va fugir a Suïssa el 2018 per evitar declarar davant el Tribunal Suprem, que la investigava per rebel·lió, malversació i sedició durant el referèndum de l’1-O.  

El Govern demana garanties i la Moncloa diu que no en té constància

Notícies relacionades

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha demanat al Govern «garanties fiables» que els serveis secrets i forces de seguretat de l’Estat no estan involucrats en l’espionatge. Ha demanat al Govern espanyol que surti a donar explicacions sobre el possible ‘hackeig’ del telèfon mòbil de la segona autoritat de Catalunya i, si no les té, «les ha de buscar, ha d’exigir responsabilitats i donar garanties fiables i transparents que els serveis secrets i forces de seguretat que depenen d’ell no estan involucrats en aquest afer».  «Totes les sospites apunten que sí», ha dit Aragonès, i ha afegit que «no sé quin Estat pot tenir interès a saber què fa la segona autoritat de Catalunya que no sigui l’Estat espanyol». 

Per la seva banda, la ministra portaveu del Govern central, María Jesús Montero, ha dit que no té constància dels fets. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha assenyalat que correspon a l’autoritat judicial investigar si aquest ‘hackeig’ s’ha produït i en quines circumstàncies, i ha recordat que qualsevol intervenció d’un mòbil a Espanya requereix prèvia autorització judicial.