L'ESTRATÈGIA INDEPENDENTISTA

Roger Torrent aposta per un Govern de concentració com a resposta a la sentència del procés

El president del Parlament tampoc descarta la convocatòria anticipada d'eleccions

Insta l'independentisme a fer una «reflexió estratègia» sobre la investidura de Sánchez

torrent

torrent

2
Es llegeix en minuts
ACN

El president del Parlament, Roger Torrent, aposta per un Govern de concentració de totes les forces independentistes com a resposta a la sentència de l’1-O, que es farà pública previsiblement el pròxim mes d’octubre. En una entrevista a l’agència ACN, Torrent (ERC) opina que el president, Quim Torra, ha de tenir “forçosament” aquesta fórmula sobre la taula. No obstant, tampoc descarta altres possibilitats, com la convocatòria d’eleccions. La convocatòria o no d’eleccions és un dels temes que provoca friccions entre ERC i JxCat i que centra la cimera independentista que Torra, Carles Puigdemont i Marta Rovira celebren aquest cap de setmana a Waterloo.

Segons el parer de Torrent, el govern de concentració és “una bona fórmula”, que “representaria el 80% de la societat” i “sumaria aquells que comparteixen una agenda republicana” amb caràcter social, un discurs antirepressió i una voluntat de solucionar democràticament el conflicte. Aquesta opció, afegeix el president del Parlament, serviria per “enfortir” la institució i fer visible “la foto del 3-O”. 

En aquest sentit, el dirigent independentista considera que el govern de concentració, en què inclou la CUP i els comuns,  traslladaria un missatge polític “claríssim” no només a Catalunya, sinó a l’Estat. Segons el seu parer, enfortiria les institucions catalanes i ajudaria a forçar elGovern espanyol a asseure’s a negociar un “referèndum inevitable”. 

En cas que aquesta opció no fos possible, “les eleccions no es poden descartar”, opina Torrent, que matisa que, de tota manera, s’ha d’apostar per la idea que generi més consens en l’independentisme.

Diàleg i desobediència

Sobre el debat relatiu al diàleg amb l’Estat i la desobediència civil, Torrent afirma que l’independentisme té “molt clar” que la resolució del conflicte serà “dialogada i negociada” i en un marc “multilateral”. Però admet que “evidentment” s’hauran de prendre decisions que no comptin amb l’aval de l’Estat “per arribar a un estadi final del conflicte multilateral”.

Notícies relacionades

Quant a la investidura de Pedro Sánchez i el paper que poden jugar les forces independentistes, Torrent lamenta que no han vist “cap gest” del PSOE cap a Catalunya. No obstant, reclama als independentistes una “reflexió estratègica” sobre el que afavoreix més l’independentisme a curt i mitjà termini: “¿Què ens convé més, un govern del PSOE i Podem en minoria, susceptible de ser condicionat pels independentistes al Congrés, o unes noves eleccions amb el risc que governi el tripartit ultra?

Torrent ha rebutjat l’estratègia del “com pitjor, millor” i ha instat a ser “prou hàbils i intel·ligents” per sumar més partidaris a la causa independentista.