Merkel i Sánchez apressen a pactar el fons «al més aviat possible»

Els dos dirigents remarquen la necessitat de poder reactivar ja l'economia de la Unió Europea

La cancellera admet que encara hi ha «greus diferències» sobre com accedir als ajuts

zentauroepp54113940 german chancellor angela merkel  and spanish prime minister 200715093135

zentauroepp54113940 german chancellor angela merkel and spanish prime minister 200715093135 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Alemanya i Espanya van apressar aquest dimarts els Vint-i-set a tancar un acord «al més aviat possible» sobre el fons postpandèmia i el pressupost global per als pròxims set anys. El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, es va reunir a Berlín amb la cancellera, Angela Merkel, que aquest semestre és, a més, presidenta de torn de la Unió Europea.

«Seria desitjable arribar a un acord com més aviat millor. No sé si serà possible divendres o dissabte, però el temps apressa», va afirmar la dirigent alemanya en la compareixença que va oferir juntament amb Sánchez. Els socis celebraran una cimera a finals de setmana en què han d’aconseguir un acord sobre els criteris per repartir el fons de 750.000 milions d’euros (500.000 en transferències a fons perdut i 250.000 en préstecs) per ajudar els governs a recuperar-se del flagell de la pandèmia de coronavirus. «Tots hem de ser molt conscients del moment històric que vivim. En aquest sentit estem convocats a aconseguir un acord al més aviat possible. El mes de juliol ha de ser el mes de l’acord. Si retardem l’acord retardarem la recuperació, si retardem la recuperació s’agreujarà més la crisi», va remarcar Sánchez.

Merkel, ferma defensora d’aquest fons, va lamentar que, a pocs dies de la cita a Brussel·les, encara hi hagi «greus diferències» entre els Vint-i-set sobre com accedir a aquests fons. Holanda, Àustria, Suècia i Dinamarca, els anomenats països «frugals» o gasius, volen endurir els criteris, exigir reformes a canvi i retallar el volum del pla. 

D’Estocolm a París

Notícies relacionades

El president espanyol va agrair a la cancellera la seva posició en aquest debat. «És una extraordinària fortuna que puguem tenir Merkel liderant la UE en aquest moment tan crític», va dir. Sánchez està de gira aquesta setmana per intentar defensar la necessitat d’activar aquest fons ja que les condicions que s’imposin no treguin ni «agilitat» ni «eficiència» als ajuts. Va començar la setmana visitant a Amsterdam el líder dels frugals, el primer ministre holandès, Mark Rutte, i, després del parèntesi alemany, continuarà aquest dimecres a primera hora amb un altre dirigent ‘dur’: el cap de Govern de Suècia, Stefan Löfven. D’Estocolm, Sánchez viatjarà a París, on cap a les tres de la tarda es reunirà amb el president francès, Emmanuel Macron. El líder gal i Merkel van llançar fa ara dos mesos la proposta de crear el fons de 500.000 milions per ajudar els països, regions i sectors més colpejats per la pandèmia. El camí està sent més llarg i tortuós del que van poder imaginar llavors.

Tots els dirigents estan multiplicant les consultes aquestes últimes jornades, per fer valer les seves tesis. Merkel va dir dilluns, després de veure’s amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, que potser és necessari celebrar un Consell Europeu suplementari l’última setmana del mes en cas que no s’arribi a un acord els pròxims divendres i dissabte.