ACTE A LA MONCLOA

Sánchez aconsegueix unitat amb la patronal i els sindicats i deixa sol el PP

El president firma amb la patronal i les centrals un pacte per a la recuperació econòmica

Els conservadors eviten recolzar al Congrés les conclusions de la comissió de reconstrucció

zentauroepp53979731 i d  el secretario general de ugt  pepe  lvarez  el secretar200703212314

zentauroepp53979731 i d el secretario general de ugt pepe lvarez el secretar200703212314 / Pool

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Des que va esclatar la crisi del coronavirus, Pedro Sánchez ha estat reclamant «unitat» als actors socials i polítics. El missatge, no sempre acompanyat d’accions, ha tingut un èxit dispar, però aquest divendres, a la Moncloa, el president del Govern ha obtingut una imatge molt rellevant. Sánchez ha firmat amb els principals sindicats i patronals el «pacte de reactivació econòmica i per l’ocupació», el contingut del qual és molt genèric, res concret, però pretén establir les bases de la recuperació després de la pandèmia.

Alhora, a menys de sis quilòmetres d’allà, al Congrés dels Diputats, el resultat de les negociacions ha sigut molt diferent: el PP ha votat en contra de les conclusions sobre economia i polítiques socials de la comissió de reconstrucció, i només s’ha abstingut en les relatives a sanitat i la Unió Europea. Els conservadors van assenyalar que el Govern no va acceptar les seves principals esmenes (en va descartar 217 de 309) i es van regirar contra la pujada d’impostos anunciada per Sánchez i la voluntat de l’Executiu de derogar la reforma laboral, dos elements que no van impedir el pacte entre la Moncloa i els empresaris. Per al Govern, el partit de Pablo Casado no ha tingut, en realitat, una genuïna voluntat d’acord.

«Sense consens, en tots els àmbits, serà difícil aconseguir la transformació per a una nova economia. Aquest acte és un missatge de confiança en el nostre país. La unitat no només ha salvat vides, sinó que pot salvar empreses i llocs de treball. Aquest és el camí», va dir Sánchez durant l’acte amb els empresaris i les centrals, en el qual no es van poder formular preguntes perquè els mitjans de comunicació tenien prohibida l’assistència.

La Moncloa remarca que la unitat és ara més important que mai. Sobretot, davant de la negociació dels fons de reconstrucció europeus, els criteris de repartiment del qual s’han de concretar en una cimera de caps d’Estat i de Govern els dies 17 i 18. A Espanya li correspondrien 140.000 milions d’euros, però no s’han fixat encara ni les condicions ni el termini per tornar-los. Per això, insisteixen en el Govern, és transcendent donar una imatge que tot el país està unit en les seves reivindicacions.  

Més mesures econòmiques

El pacte firmat aquest divendres, que solidifica la voluntat de consens que ha presidit la relació de l’Executiu amb els agents socials (amb els ertos i el salari mínim interprofessional, com a principals exemples), no entra en grans detalls. Parla d’arribar a un acord per la industrialització, impulsar el teletreball, digitalitzar l’economia, fer passos en l’economia verda, lluitar contra el frau fiscal i reforçar els serveis públics. Serà la base sobre la qual començar a negociar.  

«Els acords tenen una transcendència extraordinària», va assegurar Sánchez. Poc abans, el Consell de Ministres havia aprovat un important paquet de mesures econòmiques, com la creació d’un fons de 10.000 milions d’euros per rescatar empreses estratègiques, una línia d’avals de 40.000 milions per impulsar nous projectes de les companyies i el pla Renove 2020 per a l’adquisició de vehicles. El missatge traslladat per la Moncloa és que la recuperació econòmica ja està en marxa i que s’aconseguirà des de la unitat. No obstant, en una decisió sense gairebé precedents, l’Executiu ha evitat donar comptes sobre aquestes iniciatives, cancel·lant la roda de premsa que se celebra sempre després de la reunió del Gabinet. 

Notícies relacionades

La nova firma de Sánchez a la Moncloa ha sorpès el PP, que estava avançant en una entesa amb el PSOE al Congrés en dues de les quatre àrees de treball de la comissió de reconstrucció. Les negociacions estaven bastant avançades per tancar acords en la Unió Europea i sanitat, segons fonts parlamentàries, tot i que finalment els populars s’hi han abstingut i no els han recolzat. Volen, ha explicat Ana Pastor, la portaveu conservadora en aquest òrgan, que el PSOE accepti algunes esmenes més, com la creació d’una Agència de Salut Pública i una paga extraordinària als professionals sanitaris.  Els populars, ha apuntat la dirigent socialista Adriana Lastra, van vincular els dos acords, i per això tampoc tenien previst recolzar el de polítiques europees. 

Pastor ha assegurat que té la «mà estesa» per continuar negociant fins al 22 de juliol, el dia en què els documents de la comissió se sotmetran a l’escrutini de manera definitiva en el ple del Congrés. Els textos votats aquest divendres han tirat endavant amb el recolzament de Ciutadans i els partits minoritaris. Només es necessitaven més ‘sís’ que ‘nos’. La retirada de Vox de la comissió (53 diputats) ha facilitat la suma al Govern.