El PSOE i el PP no tanquen de moment cap acord en la comissió de reconstrucció

Els populars s'han abstingut en els documents de sanitat i la UE i han votat en contra en els de polítiques socials i economia

Els conservadors asseguren que segueixen amb la «mà estesa» per negociar fins al 22 de juliol, dia de la votació definitiva

undefined53974299 madrid  03 07 2020   los diputados asistentes guardan un min200703104942

undefined53974299 madrid 03 07 2020 los diputados asistentes guardan un min200703104942 / Rodrigo Jimenez

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Ara per ara, no hi ha cap acord tancat entre el PSOE i el PP i, a tot estirar, arribaran a dos de quatre. La comissió de reconstrucció del Congrés ha acabat aquest divendres els debats i el Govern i els populars només han aconseguit acostar posicions en dues àrees, sanitat i la Unió Europea, tot i que no han segellat cap acord encara. Es donen de marge fins al 22 de juliol, quan les conclusions d’aquesta comissió es portaran al ple del Congrés dels Diputats. En els altres dos assumptes, polítiques econòmiques i socials, les distàncies són abismals. 

El mateix dia en què Pedro Sánchez ha escenificat a la Moncloa un pacte per a la reactivació econòmica amb la patronal i els sindicats, a la Cambra baixa, el PP ha justificat el seu desacord en aquesta matèria per la voluntat del Govern de derogar la reforma laboral de Mariano Rajoy i el seu pla per apujar els impostos, al contrari que Itàlia i Alemanya, ha lamentat Ana Pastor, la portaveu conservadora. Dos punts que no han impedit als empresaris la seva nova foto amb Sánchez.

L’encarregada de l’àrea econòmica del PP, Elvira Rodríguez, ha anunciat que el seu partit manté 62 esmenes vives al document de base elaborat pel PSOE i Podem i ha denunciat la «falta total d’interès del Govern d’arribar a cap tipus d’acord de contingut» amb ells. En aquest sentit, ha assenyalat que socialistes i morats han acceptat «esmenes» similars a altres partits, però no a ells, per exemple en matèria de temporalitat i tipologies de contractes. Del PP, es queixa, només han volgut sumar al text de conclusions «una esmena i mitjà» plantejada pel seu grup i així, amb aquesta falta de voluntat, ha afegit, és impossible que el partit de Pablo Casado pugui buscar un pacte de mínims amb l’Executiu.

L’educació concertada

En polítiques socials, Pastor ha explicat que s’oposa al plantejament del Govern sobre l’escola «que ataca la llibertat que tenen els pares per escollir» l’educació que volen per als seus fills, i ha reiterat la seva aposta per l’ensenyament públic i per la concertada.

Aquesta tarda, en la votació de les esmenes, una etapa intermèdia fins a arribar a la definitiva votació del 22 de juliol, el PP hi votarà en contra. En els de sanitat i la Unió Europea, s’han abstingut. 

Recolzament de Ciutadans

Les conclusions dels quatre grups, no obstant, treballades sobre els esborranys que van presentar conjuntament PSOE i Podem (155 diputats entre els dos), han tirat endavant aquest divendres a la tarda gràcies especialment al suport actiu de Ciutadans (10), que els ha recolzat tots menys el social, i l’abandonament de Vox (53). Com que només es necessiten més ‘sís’ que ‘nos’ perquè siguin aprovats, la retirada dels ultres ha facilitat la suma a l’Executiu.

Gibraltar

En matèria sanitària, la diputada vol que el Govern accepti una paga extraordinària a tots els sanitaris i la creació d’una oficina d’atenció a les víctimes del coronavirus.  A més, ha insistit en la necessitat de reformes les lleis de salut pública per poder reaccionar millor a un possible rebrot a la tardor. «Encara no s’ha canviat res. Estem igual que abans», s’ha queixat Pastor.

Notícies relacionades

La posició en polítiques europees xoca amb les mencions a Gibraltar, que el PP proposa esborrar del tot si és necessari amb l’objecte de l’acord. Tal com està ara en el text no es reivindica la sobirania espanyola sobre el Penyal i només es fa una referència vaga a la necessitat de «negociar un acord» amb el Regne Unit per «impulsar una zona de prosperitat compartida». 

Segons la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, el PP ha volgut vincular els dos acords, de manera que havien de sortir tots dos o cap.