ENTREVISTA AL PORTAVEU DEL PDECAT I ALCALDE DE MOLLERUSSA

Marc Solsona: «Els ideòlegs de la unitat han aconseguit que estiguem més fraccionats que mai»

«Nosaltres som Junts per Catalunya», assegura

«El PDECat no contempla la doble militància, hauran de donar-se de baixa»

marc-solsona-bo / periodico

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

¿Quina opinió li mereix l’anunci de Puigdemont i els seus seguidors?

Igual que fa una setmana, quan va aparèixer un altre nou partit [el PNC], un respecte absolut a qualsevol fórmula d’organització democràtica que treballi pel bé de Catalunya. Res més a dir. Si hi ha un acord, els èxits són compartits, i quan no hi és o apareixen noves fórmules ningú pot estar satisfet. Però el PDECat existeix, té projecte, estructura, idees, lideratges, base territorial. I treballarem com a JxCat per anar a les pròximes eleccions i per intentar sumar. Tenim referents amb noms i cognoms que poden ser molt bons actius electorals.

¿Mantindran vostès el nom?

És que nosaltres som Junts per Catalunya. Aquí es pot intentar confondre la gent, però el que està clar és que Junts per Catalunya és un partit registrat pel PDECat, una marca electoral del PDECat i, a partir d’aquí, podem fer enginyeria, però hem dit de forma clara i honesta que JxCat no és possible sense el PDECat.

Llavors el nou partit no es podrà dir així, malgrat que el seu manifest diu «Junts, per Catalunya», amb una coma.

El nom del manifest pot ser el que sigui, però veurem com s’anomenarà aquesta nova organització.

Entre els signants del manifest del nou partit hi ha consellers i altres associats al PDECat, ¿hauran de deixar de ser-ho?

El PDECat no contempla la doble militància. Per tant, igual que va passar en les últimes setmanes amb associats que s’havien afiliat al Partit Nacionalista de Catalunya, lògicament hauran de deixar el partit.

¿No és un fracàs que l’antiga Convergència es presenti ara fragmentada en PNC, JxCat i el nou partit?

¿Un fracàs de qui? ¿De la gent de CDC? ¿De la gent del PDECat? ¿O dels ideòlegs de la unitat que al final han aconseguit que estiguem més fraccionats que mai?

Quan diu els ideòlegs de la unitat, ¿parla de Puigdemont?

Estic parlant de tota la gent que diu que hem de fer llistes de país i unitàries. Entre d’altres, el president Puigdemont, lògicament. Parlo de tots els que no siguem capaços d’arribar a un acord.

Puigdemont va publicar un llibre, ‘Reunim-nos’, reivindicant la unitat i va crear la Crida per aconseguir-la...

¿Els partits que s’han apuntat a la Crida?

Cap.

¿I això és culpa del PDECat, que va ser l’únic partit que va dir als seus associats que es podien unir lliurement a la Crida? ¿La suma de persones ha aconseguit un artefacte polític? No. Va sortir una setmana abans de l’assemblea general del PDECat. Algú ho va decidir de forma intencionada.

¿Puigdemont ha remat contra el PDECat?

En el concepte de líder de país, no de partit, s’ha sentit còmode. Per nosaltres no serà i no ha sigut. No és culpa del PDECat. Nosaltres més no podem fer. El tema és, ¿junts per què? ¿Només per guanyar eleccions, per dissoldre’ns en un espai sense un accent ideològic en què no ens trobem còmodes? ¿Només podem fer la fórmula matemàtica? ¿Per què no desenvolupem la fórmula de continguts? ¿És honest preguntar-se per què anem junts, més enllà de l’horitzó nacional? ¿Com afrontarem aquesta crisi? 

-¿Què li sembla el paper de Puigdemont en tot aquest procés intern?

-Sorprèn que vulgui fer un partit quan s’ha erigit en un líder de país. Ara bé, haurà d’explicar què farà en aquesta nova organització. Igual que nosaltres ens explicarem, explicarem per què creiem ser més útils per a la societat.

«¿Junts per a què?¿Només per guanyar eleccions, per dissoldre’ns en un espai sense accent ideològic en el qual no ens sentim còmodes?»

Suposo que li sap greu la seva decisió

Al PDECat fa molt temps que venim plorats des de casa. És política.

Però perdre un actiu com aquest...

¿I per què només perdem nosaltres? No està bé per al PDECat que es pugui dir que prescindir del PDECat no és cap pèrdua. ¿Una nova força pot prescindir del PDECat i fer fórmules guanyadores? ¿De veritat?

«¿Una nova força pot prescindir del PDECat i fer fórmules guanyadores?¿De veritat?»

O sigui que el nou partit no guanyarà.

Jo treballaré perquè guanyem nosaltres

¿Tem una fuga de vots?

Quan el mapa es reordena, s’indica millor què representa cadascú. Respecte als diferents nínxols de votants, potser ara estaran més clars. Se’n van ells, nosaltres ens quedem.

¿Hi ha hagut baixes del partit recentment?

No hi ha hagut un degoteig de baixes, ni de bon tros.

¿Negociaran amb el PNC de cara a les eleccions?

Permeti’m que tregui l’autoestima. El PDECat no necessita posar-se en la disjuntiva que si no vaig amb un he d’acabar anant amb un altre. Tenim vida pròpia, corpus propi, gent pròpia, territori propi. No som entre Puigdemont i Pascal, defensem un model de país.

Notícies relacionades

Es fa aquest pas per part dels fidels a Puigdemont després d’acusar el PDECat de reivindicar quotes en aquest nou espai...

Tots saben perfectament que el PDECat, en les negociacions, no demanava quotes ni de percentatges ni de lideratges, sinó qüestions de fons. ¿Com ens dirigim a la societat, a qui representem, quin model volem implantar, com sent tots independentistes interpel·lem la societat en aquesta crisi tan profunda? Des del respecte, ara confrontarem diferents idees per construir també, espero, entre tots una suma potent.