CONTINUEN IMPUTATS

Llibertat per als nous CDR imputats per terrorisme al no demanar mesures el fiscal

Quatre es neguen a respondre al ministeri públic i es limiten a acreditar el seu arrelament davant del jutge

La compareixença s'ha realitzat per videoconferència des de jutjats catalans

GRAF7481. SABADELL (BARCELONA), 23/09/2019.- Registro que los agentes de la Guardia Civil han llevado a cabo este lunes en la vivienda sita en la calle Antoni Cusido de Sabadell (Barcelona), perteneciente a una de las nueve personas detenidas este lunes en Cataluña, vinculadas a los Comités de Defensa de la República (CDR), a los que la Fiscalía acusa de ultimar acciones terroristas y que tenían en su poder material para fabricar explosivos caseros e información sobre edificios públicos. EFE/Enric Fontcuberta

GRAF7481. SABADELL (BARCELONA), 23/09/2019.- Registro que los agentes de la Guardia Civil han llevado a cabo este lunes en la vivienda sita en la calle Antoni Cusido de Sabadell (Barcelona), perteneciente a una de las nueve personas detenidas este lunes en Cataluña, vinculadas a los Comités de Defensa de la República (CDR), a los que la Fiscalía acusa de ultimar acciones terroristas y que tenían en su poder material para fabricar explosivos caseros e información sobre edificios públicos. EFE/Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, no ha sol·licitat cap mesura cautelar per als últims imputats en la causa en què s’investiga diversos membres dels CDRs per delictes d’integració en organització terrorista, tinença i fabricació d’explosius i conspiració per cometre estralls, han informat fonts jurídiques. Per acordar aquest tipus de mesures impera el principi acusatori, per la qual cosa si no ho demanen les acusacions, el jutge no en pot fixar cap, com ha ocorregut en aquest cas, per la qual cosa tots ells seguiran en llibertat, tot i que es mantingui la imputació en contra seu.

La compareixença d’aquests sis imputats, quatre de nous i dos ja amb aquesta condició des que el setembre de l’any passat es va produir l’operació Judes, tot i que ells no van arribar ni a ser posats a disposició judicial, s’ha produït per videoconferència des dels jutjats de Sabadell i Mollet del Vallès (Barcelona). El portaveu de la seva defensa, Xavier Pellicer, del col·lectiu Alerta Solidària, ha precisat que la declaració de dos d’ells s’ha posposat al pròxim dilluns per problemes d’agenda dels seus advocats.

Mostrar arrelament

Durant la videoconferència celebrada els imputats han refusat contestar a les preguntes del fiscal i s’han limitat a respondre a les seves defenses, per deixar constància de l’arrelament que tots ells tenen a Catalunya, cosa que faria innecessari adoptar mesures per assegurar la seva presència en el procediment. 

Els imputats que han comparegut davant del jutge són Queralt Casoliva, segona tinenta d’alcalde de la CUP a l’Ajuntament de Sentmenat (Barcelona), Esther García, Clara Borrero i David Budria, informa Europa Press. La lletrada dels encausats, Eva Pous, s’ha referit a una suposada «continuïtat de les irregularitats», perquè no es va entregar a les defenses l’escrit en el qual el fiscal demanava la seva citació, cosa que els impedeix saber el motiu de la imputació. No obstant, en general se’ls considera integrants de l’«Equip de Resposta Tàctica (ERT), grup fortament organitzat i clandestí, els membres del qual clamen per un augment manifest de la radicalitat de les seves accions».

Notícies relacionades

El jutge afegia en la interlocutòria de citació d’un d’ells que «tenia coneixement dels fets que s’estaven desenvolupant al ‘laboratori clandestí’ on preparaven i confeccionaven diversos compostos explosius, principalment tèrmit, així com també hauria servit per a l’emmagatzemament i dipòsit per a tercers de diferents precursors i substàncies químiques perilloses».

Tots els detinguts en l’operació Judes van quedar en llibertat, després que la Sala Penal posés en dubte el delicte de tinença d’explosius al no trobar-se barrejades les substàncies per fabricar-los.