EL FUTUR DE LA POSTCONVERGÈNCIA

Els polítics presos proposen al PDECat crear un sol partit sota la marca JxCat

Rull, Turull i Forn, amb el recolzament del també exconseller Lluís Puig, traslladaran l'oferta a la direcció

L'aposta passa per una nova formació, sense quotes, però el Partit Demòcrata reclama mantenir-se

zentauroepp47908745 sanchez rull turull junts x cat190426201310

zentauroepp47908745 sanchez rull turull junts x cat190426201310

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La direcció del PDECat tindrà aquest divendres sobre la taula una proposta política dels exconsellers presos Josep RullJordi Turull i Joaquim Forn, amb el recolzament del també exconseller Lluís Puig, per resoldre l’encaix d’espais en la postconvergència. L’oferta, segons fonts consultades, es basa en la creació d’una nova formació política entorn de Junts per Catalunya, sense quotes i partint de zero, per part de tots els actors implicats.

Aquesta oferta se sotmetrà a debat de la direcció del PDECat que es reuneix aquest divendres per debatre de forma preferent la difícil situació actual entre els actors d’aquest espai (el mateix PDEcat, la Crida Nacional per la República que impulsa l’expresident Carles Puigdemont i el mateix Sànchez) donada la proximitat de les eleccions catalanes i la falta d’acord entre la dues grans sensibilitats: la que defensa la pervivència del PDECat en qualsevol operació electoral i els que aposten per una dissolució d’aquest partit en el marc de la marca Junts per Catalunya sota el lideratge indiscutible de Carles Puigdemont.

Fonts de la direcció del PDECat consultades sobre aquesta oferta dels presos han reaccionat amb fredor, recordant que al seu dia Puigdemont ja va demanar sense èxit al conjunt de l’independentisme dissoldre’s al si de la Crida.

Reunió intensa

La iniciativa dels líders independentistes presos és un gest més en el conjunt de moviments interns entre famílies i sectors, ja que al si del PDECat hi ha una part dels quadros descontents amb la seva direcció i partidaris de posar el partit al servei de Puigdemont. Davant, una gran part de la direcció que reivindica mantenir el partit viu tot i que s’utilitzi la marca de Junts per Catalunya (que és una marca registrada pel mateix PDECat), i que ofereix a Puigdemont i la Crida una possible coalició electoral. Aquesta direcció reivindica mantenir l’espai ideològic centrista i no transformar aquest espai en una candidatura transversal ideològicament i sense el pes específic de l’antiga Convergència.

Notícies relacionades

En canvi, Puigdemont i Jordi Sànchez són partidaris d’una integració en un únic espai sense quotes, que sigui ideològicament divers. Aquesta proposta neix en bona mesura per la discrepància dels independents de la Crida i de JxCat respecte a tot el que estigui relacionat amb l’antiga Convergència, en un moment en què continuen aflorant les conseqüències de la corrupció del Palau de la Música i de CDC, amb l’entrada aquesta mateixa setmana a la presó de l’extresorer convergent Daniel Osàcar.

La reunió de la direcció del PDECat es preveu intensa ja que el calendari electoral continua corrent, en vista que el Tribunal Suprem es reunirà el 17 de setembre per avaluar la sentència del TSJC contra el president, Quim Torra, de 18 mesos d’inhabilitació per desobediència després de penjar una pancarta en recolzament dels presos independentistes en etapa electoral. Si el Suprem avala la sentència inicial, Torra hauria d’abandonar la presidència i la legislatura acabaria tret que s’aconseguís investir un altre candidat.