MESA DEL CONGRÉS

El PSOE rebutja amb el PP i Vox el cinquè intent d'investigar Joan Carles I

Unides Podem, soci del PSOE, es desmarca per recolzar la investigació al rei emèrit

zentauroepp48446904 graf2582  aranjuez  madrid   02 06 2019   el rey juan carlos200325084532

zentauroepp48446904 graf2582 aranjuez madrid 02 06 2019 el rey juan carlos200325084532 / Ismael Herrero

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Mesa del Congrés, amb els vots del PSOE, el PP i Vox, ha rebutjat aquest dimarts l’admissió a tràmit de les sol·licituds de comissions d’investigació sobre el rei Joan Carles I que tant Unides Podem com els independentistes, nacionalistes i Més País van registrar la setmana passada, segons van confirmar a Europa Press fonts parlamentàries. Unides Podem, soci de Govern del PSOE, se n’ha desmarcat i ha recolzat la investigació.

Les sol·licituds de creació d’aquestes comissions van tornar a registrar-se després de conèixer-se que la Fiscalia del Tribunal Suprem havia assumit una investigació sobre les denúncies sobre suposades comissions abonades per l’Aràbia Saudita pel contracte de l’AVE a La Meca i el seu ingrés en comptes atribuïts a Joan Carles I.

La decisió de la Mesa del Congrés segueix el criteri expressat pels lletrats, que consideren que les activitats del Rei emèrit que es pretén investigar continuen protegides per la inviolabilitat que recull la Constitució ja que tenen el seu origen en la seva etapa de cap d’Estat.

Com havien mantingut les anteriors vegades que es van registrar aquestes peticions, els lletrats afirmaven que «no és» procedent admetre-les a tràmit «atès que les prerrogatives d’inviolabilitat i no subjecció a responsabilitat, consagrades a l’article 56.3 de la Constitució, són absolutes, inclouen la totalitat del període en què s’exerceix la Direcció de l’Estat».

Notícies relacionades

En el seu informe, els lletrats recalcaven que aquesta inviolabilitat té «efectes jurídics permanents», ja que tot i que Unides Podem, en la seva petició, insisteix que la investigació parlamentària ha de partir de l’abdicació, sempre seran qüestions derivades de l’etapa de Joan Carles I com a cap d’Estat.

«La petició es refereix a qüestions que, encara que hagin pogut tenir projecció en una etapa posterior, es corresponen sense solució de continuïtat, amb el període de temps en què Sa Majestat Joan Carles I era el cap de l’Estat i porten causa del mateix fet de l’ocupació d’aquesta direcció per aquell, de manera que s’ha d’entendre que pretendre una investigació sobre aquestes vindria a buidar de contingut les prerrogatives constitucionals del cap de l’Estat, que despleguen els seus efectes de forma permanent», remarquen.

Temes:

Joan Carles I