condemna del procés

El Suprem fixa el final de la inhabilitació de Junqueras el juliol del 2031

Ni la fiscalia ni la seva defensa «han promogut cap impugnació» contra les liquidacions de condemna

junqueras

junqueras / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Tribunal Suprem ha notificat aquest dimarts al líder d’ERC i exvicepresident del Govern Oriol Junqueras la liquidació de la seva condemna de 13 anys de presó i d’inhabilitació absoluta, que quedarà extingida el 29 d’octubre del 2030 i el 5 de juliol del 2031, respectivament.

En una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, els sis magistrats que van jutjar el procés expliquen que ni la fiscalia ni la seva defensa «han promogut cap impugnació» contra les liquidacions de condemna.

La resolució, de la qual ha sigut ponent el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, diu que la inhabilitació absoluta comporta «la privació definitiva de tots els honors i càrrecs públics que tingui el penat, tot i que siguin electius, i la incapacitat per obtenir d'aquests o qualssevol altres honors, càrrecs o ocupacions públiques i la de ser elegit per a càrrec públic durant el temps de la condemna».

Tràmit judicial

Aquesta decisió és un tràmit que es produeix una vegada que el Suprem va rebutjar tots els recursos de Junqueras i va rebre la resposta a la qüestió prejudicial elevada al Tribunal de Justícia de la UE, que va motivar que deixés en suspens la liquidació de la condemna de l’exvicepresident, a qui se li resta el temps que va estar a presó provisional, on va ingressar el novembre del 2017.

De fet, la sala tenia a punt la interlocutòria ja al març, però a causa de la suspensió dels terminis processals pel decret de l’estat de l’alarma, acaba de ser notificada ara.

Junqueras va començar a disfrutar el març de sortides setmanals per treballar a la Universitat de Vic en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari, però va veure interromputs els seus permisos davant el confinament decretat per la crisi sanitària.

Notícies relacionades

No obstant, el líder d’ERC no va poder reprendre després les seves sortides a la universitat perquè està tancada a causa de la Covid-19, de manera que se’l va autoritzar a canviar de lloc de treball.

Ara desenvolupa la seva tasca de recerca universitària al monestir de Poblet, a Vimbodí i Poblet (Tarragona), quatre dies a la setmana fins a un màxim de 10 hores diàries.