el 'cas 3%'

L'Audiència Nacional confirma l'arxivament de la causa contra el Síndic pel viatge de la Champions

El jutge del 'cas 3%' imputa ara l'ex director general d'Infraestructures, Josep Antoni Rosell Polo, per suborn

zentauroepp41970828 el s ndic de greuges  rafael rib   als passadissos del parla180209121922

zentauroepp41970828 el s ndic de greuges rafael rib als passadissos del parla180209121922 / Bernat Vilaro

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de l’arxivament de la investigació al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, pel viatge pagat per un empresari a la final de Champions del 2015, el jutge del ‘cas 3%’ ha imputat l’ex director general d’Infraestructures Josep Antoni Rosell Polo. 

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha acordat aquest dimarts citar per al 2 de juliol perquè declarin en qualitat d’investigats el que va ser director general d’Infraestructures el 2015, Josep Antoni Rosell, i  l’empresari Jordi Soler Paredes per la possible comissió d’un delicte de suborn en el marc de la investigació del conegut com cas 3% sobre el presumpte finançament irregular de Convergència. A més, en una segona interlocutòria, el magistrat confirma el sobreseïment provisional de la investigació oberta al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, informa Europa Press.

L’empresari va sufragar el viatge

La decisió del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 arriba després que ho demanés a principis de mes la Fiscalia Anticorrupció, i es produeix en relació amb el viatge pagat per Soler a diferents personalitats perquè disfrutessin el 2015 de la final de la Champions a Berlín, en què es van enfrontar el FC Barcelona i la Juventus de Torí.

Si bé el magistrat va arxivar provisionalment la causa contra el Síndic l’abril d’aquest any malgrat que va viatjar amb la seva dona i la seva filla, ara sí que estudia la participació en aquest de dues persones més: José Antonio Rosell Polo i el seu fill Marçal Rosell.

El viatge va costar més de 39.000 euros

De la Mata recorda que el mateix Soler va afirmar en un missatge enviat el juny del 2015 que la finalitat del viatge –que li va costar més de 39.000 euros entre l’avió i les furgonetes fins a l’estadi– era de caràcter «comercial». I afegeix el jutge que dels dos grups que van volar, entre els compromisos comercials de Soler hi havia el llavors director general d’Infraestructures.

«Rosell Polo ocupava el càrrec de director general de l’antiga GISA (Infraestructures). Aquest càrrec li atorga gran poder de decisió per manipular els diversos concursos públics», explica el magistrat en la interlocutòria, i després afegeix que va ser un dels alts càrrecs que va contribuir a posar en marxa l’estructura per finançar il·legalment el partit polític Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

També recorda que aquest finançament es va fer de forma encoberta mitjançant donacions a fundacions lligades a CDC (CATDEM i Fòrum Barcelona), en connivència amb empresaris i altres càrrecs d’índole política, alterant tota mena de concursos públics, amb la finalitat de dirigir-los cap a empreses que, al seu torn, col·laboraven amb el partit.

Empreses de Soler van participar en obra pública

El magistrat indica que l’empresari participava en licitacions d’obra pública que proposava al seu torn l’empresa pública de la qual era directiu Rosell Polo, i que tots dos van mantenir al llarg dels anys «múltiples trobades i reunions» en relació amb diferents adjudicacions. De fet, es van produir donacions de Soler a fundacions annexes a CDC.

Com a exemple, el magistrat posa el cas de la licitació d’Infraestructures d’adequació de l’Institut Lluís Peguera de Manresa, adjudicada l’octubre del 2012 al Grup Soler Constructora SL i Oproler Obres i Projectes SLU (UTE) per un import de més de 2,5 milions d’euros.

De la Mata assenyala que un mes abans d’aquesta adjudicació consta una donació a la Fundació Fòrum Barcelona de 50.000 euros procedent de Soler Constructors. Sobre això, Soler va assegurar en el seu moment que no va tenir res a veure amb el contracte, i que era una cosa habitual en la seva empresa. Es dona la circumstància que l’endemà de realitzar aquest donatiu, Soler va mantenir una reunió amb Rosell.

El jutge entén que la relació entre tots dos «venia, doncs, d’anys enrere» i es va mantenir en el temps, «continuant en el període en què es va produir el desplaçament futbolístic analitzat», el 2015.

Notícies relacionades

Considera, per tant, que Soler el va convidar en consideració al càrrec que ostentava, cosa que seria constitutiu d’un delicte de suborn.

Rosell, dues vegades detingut

Rosell va ser detingut en dues ocasions quan la causa del 3% la instruïa un jutge del Vendrell (Tarragona), i se’l considera pròxim a l’exconseller de Justícia Germà Gordó, de qui la fiscalia sospita que pressionava a favor d’adjudicar a determinades empreses contractes públics a Catalunya.