DIÀLEG DE SORDS

Casado s'obre també a un pacte econòmic pels «estralls» de la Covid-19

Montesinos diu que fa «setmanes» que Sánchez no truca al líder del PP i que això demostra que no vol acords

undefined53528289 09 03 2020 el presidente del partido popular  pablo casado  200525162650

undefined53528289 09 03 2020 el presidente del partido popular pablo casado 200525162650 / Marta Fernandez Jara - Europa Pr

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Partit Popular continua sense obtenir resposta a la seva nova estratègia de bastir ponts amb el Govern de coalició. El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat que espera que el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, «contesti» a la seva oferta d’acords per fer política «constructiva i en positiu» i ha remarcat que la seva formació «sempre» allargarà «la mà al pacte», segons informa Europa Press. De fet, aquest dimarts s’ha obert també a poder aconseguir un acord econòmic «per lluitar contra els estralls» de la Covid-19.

En la presentació de la conferència ‘online’ de Carlos Iturgaiz, candidat de PP+Cs per a les eleccions basques del 12 de juliol, que ha organitzat Nueva Economía Fórum, Casado ha destacat que el PP ha proposat en la comissió de reconstrucció del Congrés un pacte sanitari, el Pacte Cajal.

Casado ha afirmat que seria una espècie de Pacte de Toledo sanitari «per la recerca i la cura de la gent gran» i ha afegit que a les pròximes generacions els «interessa» que el PP i el PSOE arribin a un acord en aquest sentit en l’àmbit nacional.

A més, el president del PP ha assenyalat que el portaveu del Grup Popular al Senat, Javier Maroto, proposarà aquest mateix dimarts un altre pacte «per a la política social» a través d’una comissió a la Cambra alta, en què participin les comunitats autònomes.

Pla jurídic

Casado ha assenyalat que ja va oferir a Sánchez acordar un «pla jurídic» si hi ha rebrots del coronavirus i ha afegit que també ha posat sobre la taula la creació d’una oficina d’atenció a les víctimes de la Covid-19.

«En definitiva, nosaltres sempre allargarem la mà al pacte, també econòmic, per lluitar contra els estralls del coronavirus», ha manifestat, abans d’afegir que esperen que Sánchez els «contesti» a aquestes qüestions que «importen molt» als ciutadans.  Els populars ja van presentar fa diverses setmanes el pla ‘Activem Espanya’ amb tres potes: una d’econòmica, una de sanitària i una altra de jurídica.

Davant les eleccions basques del 12 de juliol, Casado ha assegurat que el seu partit té «mà estesa a una política constructiva i en positiu per recuperar l’ocupació, la inversió i la grandesa» del País Basc, que «sempre ha sigut part fonamental d’Espanya i d’Europa».

Al ser preguntat si es traslladarà a la campanya basca aquesta crispació que hi ha al Congrés, Casado ha remarcat que «caldrà preguntar-ho a Pedro Sánchez» i ha recalcat que el PP «sempre ha allargat la mà al constitucionalisme a tot Espanya, però sobretot al País Basc».

‘Lehendakari’ socialista

En aquest sentit, ha recordat que Patxi López va ser ‘lehendakari’ «gràcies als vots del PP, sense demanar res a canvi, simplement per donar una alternativa a aquesta terra després de dècades de nacionalisme». Això sí, ha recalcat que aquell govern «va ser francament decebedor». «Ara només Iturgaiz és l’alternativa a Urkullu/Mendía. O Idoia Mendía/Iñigo Urkullu», ha afegit.

En termes semblants s’ha expressat el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, que ha repassat les ofertes de pacte que ha realitzat Casado al Govern. No obstant, ha remarcat que fa «setmanes» que Pedro Sánchez no truca al líder de l’oposició i ha afegit que, per la via dels fets, demostra que no vol acords amb el Partit Popular.

En una entrevista a RNE, recollida per Europa Press, Montesinos ha posat èmfasi en el pla de xoc econòmic que planteja el PP, amb baixada d’impostos, com s’ha fet a Alemanya, i liquiditat suficient per evitar fallides d’empreses i autònoms. També ha defensat estendre els ertos fins a final d’any en sectors com el turisme, l’hostaleria i el comerç.

«La pregunta a hores d’ara és si Pedro Sánchez està disposat a negociar amb el PP perquè per la via dels fets ha deixat clar que no vol saber res del primer partit de l’oposició», ha reiterat, per afegir que mentre Casado proposava el Pacte Cajal, Sánchez «el que feia era pactar amb Bildu derogar la reforma laboral».

Els «mantres» de Sánchez

Notícies relacionades

A més, Montesinos ha retret a Sánchez i el PSOE els seus «mantres» cridant a la unitat o que el PP «crispa». Segons el seu parer, la unitat es demostra per la via dels fets i la prova és que «fa setmanes que Sánchez no truca a Casado».

El responsable de comunicació del PP ha remarcat que la seva formació «sempre» ha tingut «mà estesa» a l’acord perquè són «un partit responsable, d’Estat i que es deu als espanyols». No obstant, ha insistit que quan el PP posa ofertes a sobre de la taula, el Govern es dedica a «mirar a una altra banda» i a «atacar-los». «Patriotisme és defensar l’interès general i no callar davant les coses que fa malament el Govern», ha conclòs.