JxCat busca el desgast d'ERC en plena incertesa electoral

Les diferències copen la relació entre els socis, del recolzament a Sánchez al suplicatori de Borràs

Chacón i Aragonès protagonitzen l'últim xoc arran d'un pla per a l'automoció

undefined52500200 madrid 26 02 2020 politica  el presidente del gobierno pedro200227125357

undefined52500200 madrid 26 02 2020 politica el presidente del gobierno pedro200227125357 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal

Temps. L’activació per part del Tribunal Suprem del compte enrere que ha de desembocar en unes eleccions a Catalunya ha elevat l’energia cinètica dels dos bàndols que formen el Govern. Com en les guerres en què es lluita amb més ferocitat poques hores abans d’un alto el foc, per negociar amb avantatge, Junts per Catalunya i ERC, que accepten amb resignació que no els queda cap més remei que tornar a pactar després del pas per les urnes, redoblen les escaramusses. Els postconvergents, per darrere a les enquestes, fins i tot amb més afany. Però els republicans, cansats d’anar de victòria demoscòpica en victòria demoscòpica fins a la derrota final a les urnes (com el 21-D), també tanquen files, sabedors que si arriba la victòria, i aquesta és per la mínima, la successió de ‘vietnams’ seguirà la pròxima legislatura.

El setge és total i comprèn tot el tauler. Des del recolzament d’ERC a Sáncheza les eleccions de l’ANC d’aquesta setmana, passant pel suplicatori de Laura Borràs, sense deixar de banda el contracte de Salut amb Ferrovial i la polèmica sobre si Quim Torra ha de detallar quan seran les eleccions.

Nèmesi d’Aragonès 

La batalla intramurs del Palau de la Generalitat és cruenta. Fonts del Govern han revelat a EL PERIÓDICO que fa unes setmanes la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va intentar aprovar un pla d’ajuda a l’automoció per valor de 15 milions d’euros, però la Conselleria d’Economia no en va donar el vistiplau, segons aquestes veus del costat postconvergent. Dues fonts republicanes qualifiquen aquesta revelació de «bola (sic)», una, i de «mentida podrida», l’altra. 

I és que en les últimes setmanes, la nèmesi de Pere Aragonès sembla ser Chacón. Ella, i també l’entorn de Presidència, insisteix en la necessitat que Aragonès activi ja la feina per disposar d’un projecte de pressupostos per al 2021. El republicà prefereix modificar el pressupost del 2020 acabat d’aprovar, pensant que el pressupost del 2021 serà obra del nou Govern, en què confia tenir majoria.

Ajuda als proveïdors 

El pla d’automoció, segons diu el document a què aquest diari va accedir i que uns diuen que ha sigut vetat i els altres afirmen no saber-ne res, preveu que d’aquests 15 milions, la indústria auxiliar, els proveïdors, en rebrien 10,5 per ajudar en les despeses fixes, tals com el cost de personal, els lloguers i les assegurances.

La desconfiança és palpable. Les fonts del Govern, de JxCat, asseguren amb vehemència, respecte al pla de xoc proposat per Empresa, que «a la Conselleria d’Economia van lents per prendre decisions. Quan es tracta de departaments que no senten seus, fan el romancer. Quan es tracta de Treball o Salut –en mans d’ERC– van més ràpid.

A Esquerra veuen aquestes maniobres, que titllen de «trampes» que JxCat posa «diàriament dins el Govern», com a signes evidents de «desesperació. És l’únic que els queda. Això i la victimització per la persecució a Torra i Borràs», afirma una veu.

Notícies relacionades

Tanta és la pressió que els republicans van decidir deixar anar llast. Dilluns, el partit va anunciar que Salut revertiria el contracte amb la filial de Ferrovial per fer el seguiment de la pandèmia en la nova normalitat. Els postconvergents van treure profit de la contradicció ideològica que suposa que sigui ERC qui donés al sector privat, i per acabar-ho d’adobar a Ferrovial, un contracte per fer una feina que el personal sanitari demana poder fer. 

I dimarts, el mateix Aragonès es va negar a dir res sobre les eleccions que pogués causar més suspicàcies.  El que va intentar, apunta una font, «és fer evident que si Torra no vol fer un procés electoral ordenat sense que sigui Marchena qui el convoqui, és perquè pensa en clau de partit i que necessiten temps perquè no tenen candidat.