EXCEPTE AMB PORTUGAL

Sánchez anuncia que Espanya obrirà les seves fronteres amb l'espai Schengen el dia 21

S'aixecarà la quarantena per als estrangers i l'1 de juliol es reactivaran viatges amb països segurs de fora de la UE

El cap del de l'Executiu ha informat que dijous que ve donaran a conèixer un pla d'impuls per al turisme

sanchez-schengen / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 21 de juliol s’obriran les fronteres amb els països de l’espai Schengen, excepte Portugal. Així ho ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, després de la catorzena conferència amb els seus homòlegs autonòmics. A més, ha explicat que serà a partir de l’1 de juliol quan es començarà a reactivar el trànsit amb tercers països de fora de la Unió Europea, sempre que compleixin uns paràmetres de seguretat sanitària. 

Quan queda una setmana perquè conclogui l’estat d’alarma, Sánchez ha mantingut l’última reunió amb els presidents autonòmics amb aquesta mesura excepcional en vigor per informar que a nivell europeu s’ha acordat una «reobertura esglaonada» que començarà aixecant els controls fronterers dins de la Unió Europea. Per això, el cap de l’Executiu ha apuntat que el 21 de juny serà quan es recuperarà la llibertat de circulació amb la resta de països de l’espai Schengen. A més, aquesta mesura comportarà l’aixecament de la quarantena de 14 dies a les persones que arriben des de l’estranger.

L’única frontera que es mantindrà tancada serà la de Portugal, que ha sol·licitat a Espanya ajornar la reobertura fins a l’1 de juliol. Sánchez ha explicat que en aquesta data se celebrarà un acte al qual assistiran el rei Felip VI i Sánchez, per part d’Espanya, el president de la República portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa, i el cap de Govern, António Costa, per part de Portugal, per celebrar la reobertura. D’aquesta manera, els dos països pretenen donar una imatge de coordinació a l’hora d’avançar en la desescalada.

Respecte a tercers països de fora de la UE, Sánchez ha assenyalat que l’1 de juliol serà quan s’obriran les fronteres, sempre que la seva «situació epidemiològica sigui anàloga o millor» que la d’Europa, «assumeixin certes condicions sanitàries» i «actuïn amb reciprocitat» permetent l’arribada d’europeus. 

Incentiu al sector turístic

Després de la reunió amb els presidents, Sánchez ha assenyalat que el Govern  presentarà dijous que ve un pla d’impuls al turisme que l’Executiu ha dissenyat amb els representants del sector i amb la coordinació de les comunitats autònomes. Pel que fa al turisme, el cap de l’Executiu ha defensat que és «prioritari» per a Espanya i que és necessari reactivar-lo al més aviat possible per superar la crisi econòmica produïda pel coronavirus. 

El líder dels socialistes també ha explicat que aquest dilluns es reunirà amb representants del sector de l’automòbil per presentar un pla pla integral d’ajuda al sector de l’automoció dotat amb 3.750 milions d’euros. 

Una setmana d’alarma

Sánchez ho ha anunciat en la que, ha dit, serà l’última conferència de presidents que se celebrarà amb l’estat d’alarma en vigor. La reunió es produeix amb la vista posada en la recta final de la desescalada i un dia abans que Galícia passi a ser la primera comunitat que arribi a l’anomenada «nova normalitat». El president del Govern ha emplaçat els seus homòlegs autonòmics a reunir-se novament a finals de juliol, després de la celebració de les eleccions gallegues i basques del 12-J. 

Notícies relacionades

Mentrestant, Sánchez ha fet una nova crida a la unitat per encarar la reconstrucció social i econòmica. «Quan bufen vents forts, algunes persones es dediquen a construir murs i d’altres aprofiten per construir molins», ha enunciat amb referència a un proverbi xinès per posar èmfasi en què cal «aprofitar la tempesta» i «utilitzar-la com una força positiva». 

Pel que fa a això, ha insistit en la necessitat que totes les formacions donin suport, des de les seves respectives famílies polítiques europees, la proposta de la Comissió Europea per establir un pla de reconstrucció.