ERC marca distància ideològica amb la postconvergència

Aragonès defensa una regularització per visibilitzar 150.000 sense papers

El líder extramurs d'Esquerra creu que el «dogma liberal està enfonsat»

aragones / periodico

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA

Picada d’ullet a l’esquerra del líder extramurs d’ERC; Pere Aragonès, com a forma de desmarcar-se dels seus socis i, per tant, enemics de la postconvergència. Això, en una setmana en què ha provat de calmar les ires dels socis renunciant a tota pressió sobre l’avenç electoral. El vicepresident del Govern va defensar aquest dissabte una «regularització» per poder «visibilitzar» 150.000 persones ‘sense papers’ a Catalunya. Per al coordinador d’ERC, existeixen «150.000 catalans que no tenen totes les llibertats civils i democràtiques, perquè estan en una situació d’irregularitat administrativa, sense papers».

«Per això demanem, en aquest moment extraordinari, una regularització, per poder no només dotar de tots els drets els nostres veïns, independentment del seu origen i de la seva situació administrativa, sinó també per poder fer polítiques per a tothom, per poder comptar amb tothom», va afirmar.

Segons Aragonès, «no podem tenir 150.000 persones a Catalunya que a ulls de la llei siguin invisibles, no pot ser», i per això, com a líder d’Esquerra va apostar per «visibilitzar tothom». 

Ajuda als municipis 

Aragonès, en un acte telemàtic d’ERC per recordar el primer any des de la constitució dels ajuntaments sorgits de les eleccions municipals de 2019, va exigir, així mateix, a Pedro Sánchez que permeti ja als ajuntaments «disposar del superàvit municipal» i ha considerat «indigne» que aquests «milers de milions d’euros» continuïn bloquejats en comptes bancaris.

Aragonès va incidir en un dels punts en la negociació del recolzament dels republicans a les successives pròrrogues de l’estat d’alerta.  Així, es va preguntar «quin sentit té tenir aquests milers de milions als bancs sense poder utilitzar-los», just en un moment en què hi ha empreses d’àmbit municipal amb «problemes de liquiditat». «És indigne que en aquests moments s’estigui anunciant per part del Govern de l’Estat que venen temps de restricció i, alhora, els milers de milions d’euros que hi ha acumulats en comptes bancaris d’ajuntaments no es puguin utilitzar per la regla de la despesa», va denunciar.

Errors del 2008

 Després de demanar que no es cometin els mateixos errors que el 2008, quan, va recordar, aquesta regla de despesa «va servir a l’Estat perquè les retallades de la crisi del 2008 es fessin sobre l’esquena dels ajuntaments», Aragonès va exclamar: «Això s’ha d’acabar».

Així, va pressionar Sánchez perquè «passi de les paraules als fets», permetent a la fi als ajuntaments que puguin «disposar del superàvit municipal», que «és dels veïns, no és dels bancs i ni de bon tros del Govern de l’Estat». 

Notícies relacionades

En la seva línia de desmarcatge ideològic de JxCat, Aragonès va asseverar que «el dogma neoliberal està enfonsat i és necessari construir una altra manera d’entendre l’economia i la societat» a partir de tres eixos: l’economia social, la digitalització i la transició ecològica.

Va considerar que tot això s’ha d’aconseguir a través de consensos, i que el partit que dirigeix oriol Junqueras està en posició d’aconseguir-los: «Els valors republicans són el que ens fan avançar en el nostre objectiu clar: una Catalunya republicana, un país independent».