NOVA PLATAFORMA DE DEBAT

Personalitats europees reivindiquen una UE més forta, sobirana i unida

Un manifest reclama «lideratge europeu» davant els «atacs a l'ordre multilateral»

zentauroepp53405453 file photo  european union flags fly outside the european co200514152354

zentauroepp53405453 file photo european union flags fly outside the european co200514152354 / Yves Herman

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Coincidint amb el 35è aniversari de l’entrada d’Espanya  i Portugal a la UE, que es commemorava ahir, i davant de la crisi sense precedents provocada per la Covid-19, un centenar de personalitats europees de diversos àmbits de la societat van difondre el ’Manifest Ibèric: Destí Europa’ en defensa d’una Unió Europea més forta, sobirana i unida. El text vindica una «visió ibèrica» de la UE, el lideratge europeu davant els atacs de l’ordre multilateral, una «globalització més equilibrada», una nova governança europea i un ambiciós enfocament per al futur comunitari.

Entre els signants espanyols hi ha representants de l’àmbit acadèmic, empresarial, institucional i del sector de la comunicació, així com eurodiputats de diferents formacions: entre d’altres, Antonio Gutiérrez Limones, president de la delegació espanyola del Consell d’Europa; Susana del Río, doctora en Ciències Polítiques i directora del grup d’experts Convenció sobre el Futur d’Europa; Diego Carcedo, president de l’Associació de Periodistes Europeus; Emilio Lamo d’Espinosa, president de la Fundació El Cano; Manuel Baltar, President de Partenalia; Enrique Martínez, president de Seggitur; representants de Telefónica, Deloitte, Indra, Endesa i de l’entorn universitari; i els eurodiputats Izaskun Bilbao, del grup parlamentari Renew Europe; José Manuel García-Margallo i Dolors Montserrat, del PP; i Javi López, del PSC.

Un altre dels impulsors és el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, que adverteix: «Cap país, cap societat, pot fer front en solitari a una crisi d’aquesta magnitud. Davant dels reptes del futur la resposta ha de ser comuna i aquesta resposta només pot ser més Europa». El doble objectiu del projecte Destí Europa és posar en relleu la necessitat d’impulsar una integració europea més gran i «alçar la UE com un referent moral en el nou món multipolar». «L’emergència de la Covid-19 ha eliminat tabús a la taula de negociació europea consolidant mesures de solidaritat impensables fins ara», constaten els promotors, que veuen el moment de convertir l’actual crisi en oportunitat, «com marca la mateixa saba europea».

Renovar i reafirmar

Notícies relacionades

«El procés d’integració europea està ja en una fase madura de desenvolupament que exigeix una decidida voluntat política de compartir sobirania (...) Europa ha de renovar i reafirmar la seva indeclinable vocació històrica d’espai de llibertat, progrés i solidaritat», conclouen.

La nova plataforma defensa els fruits collits en aquests 35 anys a la UE pel «tàndem ibèric», i davant de l’habitual pols entre estats del nord i del sud, reclamen «dissenyar un renovat multilateralisme normatiu, operatiu, eficaç i solidari, basat en la força del dret i no en el dret de la força».