REUNIÓ A LA MONCLOA

El Govern i Cs constaten cara a cara la seva sintonia contra el virus

L'Executiu i els liberals avaluen les mesures que cal prendre després de l'estat d'alarma si hi ha rebrots

Les dues parts marquen distàncies sobre una possible aliança per als pròxims Pressupostos

undefined53732344 el portavoz adjunto en el congreso  edmundo bal  y la vicepr200612134522

undefined53732344 el portavoz adjunto en el congreso edmundo bal y la vicepr200612134522 / Ciudadanos

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els constants contactes entre el Govern i Cs per fer front al coronavirus han tingut aquest divendres la seva plasmació en una trobada oficial, amb foto inclosa. En la primera cita d’aquest tipus entre l’Executiu i un partit de l’oposició des que va esclatar la pandèmia, la vicepresidenta segona, Carmen Calvo, i el portaveu adjunt dels taronges, Edmundo Bal, entre altres assistents, han constatat la seva sintonia en les accions que s’han de prendre davant l’emergència sanitària. Però no han anat més enllà, segons expliquen les dues parts. No s’han abordat els pròxims pressupostos generals de l’Estat, que la Moncloa vol tramitar sense pressa, per a la probable aprovació l’any que ve, una iniciativa amb què no semblen comptar amb Cs.

A primera hora del matí, just abans de reunir-se amb els liberals, Calvo va lloar l’actitud del partit que lidera Inés Arrimadas, que recolzat les sis pròrrogues de l’estat d’alarma i votarà a favor del decret de nova normalitat, però alhora va marcar-hi distàncies, deixant clar que una cosa són les accions per frenar la pandèmia i una altra els comptes públics. Una vegada s’acabi la crisi, ha dit la vicepresidenta a Canal Sur, «tot tornarà a la diversitat ideològica» anterior.

És a dir, el Govern buscarà per als Pressupostos el bloc que va permetre la investidura de Pedro Sánchez, el gener passat. Tot i així, no es descarta un acostament a Cs en aquest àmbit, en el cas que ERC, el comportament del qual segons la Moncloa és molt d’imprevisible i ve dictat per la rivalitat amb JxCat (i més ara, amb les eleccions catalanes que s’acosten), acabi despenjant-se. La hipotètica aliança amb Cs per als comptes agradaria molt en sectors del PSOE que desconfien dels republicans, sobretot alguns dels seus presidents autonòmics, però l’Executiu la considera molt improbable. Sobretot, per la dificultat de posar d’acord els liberals amb formacions com Unides Podem, soci de coalició, i el PNB.  

La comissió d’avaluació

Notícies relacionades

De moment, les accions contra el coronavirus. «La reunió s’ha desenvolupat en un clima de cordialitat i ha durat prop de dues hores –ha informat l’Executiu a través d’un comunicat–. S’han revisat els acords aconseguits amb Cs en les últimes setmanes, en el marc de l’estat d’alarma, i s’ha constatat per les dues parts el seu compliment i s’han emplaçat a continuar mantenint un diàleg constructiu. S’ha acordat analitzar les reformes necessàries que millorin el nostre sistema de salut pública i establir mecanismes que permetin a Espanya protegir-se davant possibles rebrots de la pandèmia, en el marc d’una comissió d’avaluació amb totes les forces polítiques que vulguin participar en aquest procés».

«Ara per ara, el Govern compleix», ha dit Bal després, en una roda de premsa, mostrant una actitud molt diferent a la de l’exlíder del partit, Albert Rivera, que va rebutjar reunir-se amb Sánchez a la Moncloa en un parell d’ocasions. «Reunir-se en democràcia no és facultatiu; és obligatori. Amb la situació en què es troba el país, no podem no asseure’ns, ha continua–t el portaveu adjunt dels liberals, anunciant que hi haurà una nova cita al juliol. Però Bal també ha volgut remarcar la seva condició de partit de l’oposició. «No som socis d’aquest Govern. Aquest ens sembla un Govern ‘Frankenstein’, dolent per a Espanya, que nosaltres avui no votaríem», ha assenyalat.