PRESUMPTES IRREGULARITATS

La CUP emplaça Borràs a deixar l'escó com a gest «exemplar»

La líder postconvergent al Congrés ho descarta i assegura que «per tenir un judici just s'ha de votar 'no'»

El Parlament citarà l'actual director de l'Institut de les Lletres Catalanes perquè doni la seva opinió sobre l'informe de la Sindicatura

vehi

vehi

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP ha plantejat aquest divendres a la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que abandoni el seu escó a la Cambra baixa per evitar que sigui jutjada pel Tribunal Suprem per presumptes irregularitats en la seva etapa al capdavant de l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC).

El Congrés haurà de votar el suplicatori que ha demanat el Tribunal Suprem per investigar-la pels delictes de frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental i els postconvergents pressionen els republicans i els anticapitalistes perquè votin en contra d’aquest tràmit. Les tres forces independentistes mantenen contactes per consensuar una maniobra conjunta, però tant ERC com la CUP remarquen que no pot ometre’s que la Sindicatura de Comptes va acreditar indicis de corrupció al detectar diversos contractes de l’etapa de Borràs al capdavant de l’ILC que incomplien la legalitat vigent sobre contractació pública. Concretament, afirmava que «de l’anàlisi dels contractes menors del període 2016-2018 d’un import d’1,32 milions d’euros es desprèn que a set adjudicataris se’ls van adjudicar diversos contractes menors per imports acumulats superiors al màxim permès per al contracte menor».

Els cupaires han esquivat pronunciar-se sobre el sentit del seu vot i han llançat una fórmula alternativa que evitaria que es dugués a terme aquesta votació: que deixi el seu escó. D’aquesta manera, deixaria de ser aforada i el cas tornaria en mans de la justícia ordinària i, per tant, no seria jutjada a la sala segona del Tribunal Suprem, presidida pel jutge Manuel Marchena, encarregat del judici a la cúpula de l’1-O. «Allà no tindrà un judici just i no volem contribuir a la persecució política de l’independentisme però tampoc podem tolerar que hi hagi ombres de mala praxi en termes de corrupció, que a Catalunya la corrupció ha fet molt mal», ha exposat la diputada al Congrés, Mireia Vehí

«Acte de generositat»

No obstant, els vots dels independentistes no són decisius i el suplicatori tirarà endavant. La CUP ha defensat aquesta opció de fer un pas al costat com un «acte de generositat amb l’independentisme»: «La nostra posició és que deixi l’escó, que es garanteixi un judici amb garanties i dret a la defensa, i que faci un acte de generositat cap a l’independentisme i sigui exemplar, que és el que han de fer els càrrecs electes», ha postil·lat Vehí.

En aquesta direcció, ha emplaçat ERC a posicionar-se amb aquells que pretenen evitar que «l’independentisme continuï envoltat d’ombres de corrupció» i ha demanat a Borràs «un exercici d’exemplaritat». «L’independentisme no es pot permetre ni contribuir ni a més persecució política ni contribuir que hi hagi ombres de corrupció», ha reblat.

Hores abans, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la líder postconvergent al Congrés ha revelat la proposta cupaire i ha afirmat que, en cas d’abandonar el seu escó, s’estaria traslladant «a les clavegueres de l’Estat» aquest missatge: «Continueu fent-ho perquè és efectiu, perquè quan apunteu una persona i li construïu casos amb informes falsos de la Guàrdia Civil, l’efecte és que aquesta persona s’aparta». Borràs ha tornat a demanar a ERC i la CUP que votin en contra del tràmit parlamentari: «Per tenir un judici just s’ha de votar ‘no’», ha conclòs.

Borràs va comparèixer ahir davant de la Comissió de l’Estatut del Diputat del Congrés per presentar les seves al·legacions davant del suplicatori i va negar ser culpable dels delictes que se li atribueixen, mentre va denunciar ser víctima de «persecució política» com a independentista, amb informes de la Guàrdia Civil «inventats».

Compareixença

Notícies relacionades

D’altra banda, el Parlament citarà l’actual director de l’ILC, Oriol Ponsatí, perquè expliqui la seva posició en relació amb l’informe de la Sindicatura de Comptes segons el qual aquesta entitat va fraccionar contractes quan la dirigia Borràs. La compareixença de Ponsatí s’ha aprovat per unanimitat en el marc de la comissió parlamentària que segueix l’activitat de l’òrgan fiscalitzador extern de la gestió econòmica del sector públic de Catalunya.

Abans de votar a favor de la compareixença de Ponsatí, la diputada de JxCat Elena Fort ha defensat la conveniència que l’actual director de l’ILC doni les explicacions oportunes sobre el cas, com segons la seva opinió ja ha fet Borràs. La resta de grups han refusat explicar el seu vot abans d’emetre’l.