ASSENYALAMENT

Torra amaga les seves cartes malgrat el setge de la justícia

El Suprem pot ratificar al setembre que ha de deixar el càrrec de president

ERC critica l'actitud del cap del Govern i JxCat estudia diverses opcions

undefined53682233 barcelona  7 6 2020   el president de la generalitat  quim t200607125751

undefined53682233 barcelona 7 6 2020 el president de la generalitat quim t200607125751

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Xabi Barrena / Fidel Masreal

La Sala Segona del Tribunal Suprem ja ha posat data per revisar la condemna de què en certa manera depèn el calendari electoral català. El 17 de setembre celebrarà una vista en què estudiarà el recurs del president de la Generalitat, Quim Torra, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el va condemnar a any i mig d’inhabilitació per desobediència. La fiscalia considera que no s’hauria d’admetre a tràmit la impugnació del president. Mentrestant, Torra ha decidit respondre amb mutisme al calendari electoral que es pot obrir. El seu entorn es limita a afirmar que la seva prioritat és la pandèmia. JxCat debat diverses opcions en un espai intern per ordenar i ERC es queixa de la falta d’acord per resoldre el mapa electoral.

Una setmana

I és que el calendari es comença a concretar. Fonts del Suprem han assenyalat a EL PERIÓDICO que, a causa de l’escassa dificultat del cas, el tribunal de cinc magistrats que revisarà la condemna podria tenir-la enllestida en una setmana o fins i tot abans després de la celebració de la vista, en la qual l’advocat de Torra, Gonzalo Boye, explicarà els seus arguments contra la condemna, malgrat que ell mateix va admetre davant el tribunal que va desatendre el requeriment de l’àrbitre electoral perquè retirés la pancarta a favor dels presos independentistes a la Generalitat. La Sala Segona encara ha de pronunciar-se sobre el canvi del magistrat que redacti la sentència de l’alt tribunal, de manera que no es coneixen quins cinc magistrats formaran el tribunal. Per això, la defensa de Torra al·lega que és aviat per posar dates a la sentència. 

En qualsevol cas, a JxCat hi ha diverses opinions sobre la resposta política a una possible inhabilitació. La més comentada és que Torra convoqui eleccions just abans que el Suprem ho faci indirectament per ell. Això obliga JxCat a resoldre l’encaix amb la postconvergència del PDECat –que al seu torn té fuites d’aigua i afronta la creació d’un partit moderat, el PNC, amb exdirigents de Convergència– i elegir candidat o candidata.

¿Una altra investidura?

En canvi, alguns a JxCat opinen que no s’ha d’entregar la legislatura catalana a la justícia espanyola i per tant opten per buscar un altre candidat en una nova investidura. Tasca difícil, admeten, perquè ha de ser un diputat i perquè ha d’aconseguir els vots d’ERC i com a mínim l’abstenció de la CUP. No és fàcil trobar un perfil adequat a aquestes necessitats.

Si Torra convoca eleccions al setembre, l’espai postconvergent ha de resoldre ben aviat –com va reclamar el PDECat aquest dilluns– la seva confusió de lideratges, interessos i espais ideològics. El conflicte continua on era: l’expresident Puigdemont mira d’imposar el discurs unilateralista i esborrar del mapa les sigles PDECat (i tot el que remeti a l’antiga Convergència), i el PDECat es nega a desaparèixer i es reivindica. La negociació entre David Bonvehí i Jordi Sànchez es reprendrà en un ambient «fred», admeten al PDECat, que posa sobre la taula l’eix ideològic donades les preocupacions socials per la pandèmia (un programa de centre) i no només l’independentisme. L’entorn de Puigdemont al març rebutjava fins i tot una coalició. Per això la postconvergència no descarta la ruptura.

ERC denuncia la indefinició

Mentrestant, ERC, molt en la línia iniciada dimarts pel líder extramurs del partit, Pere Aragonès, va reaccionar ahir a les notícies del Suprem alineant-se amb Torra. La secretària general adjunta, Marta Vilalta, va denunciar que «la repressió de l’Estat segueix endavant» i va expressar tot el seu «recolzament» al president. «Sempre ens tindrà al seu costat per plantar cara a la repressió», va sentenciar.

Notícies relacionades

No obstant, la també portaveu republicana va apuntar que és «el moment de tornar a asseure’ns totes les forces independentistes per posar-nos d’acord, per evitar que puguin tornar a dividir-nos, que és el que vol l’Estat espanyol amb la seva estratègia repressiva». ERC insisteix a planificar el procés cap a les pròximes eleccions, que pot passar per una altra investidura, segurament fallida.

L’objectiu dels republicans és evidenciar que, si Torra no vol activar un procés electoral mínimament acordat per evitar que sigui el jutge Marchena qui convoqui els comicis, és «simplement perquè pensa en clau de partit. I no tenen candidat. ¿Jordi Puigneró? ¿Damià Calvet? ¿Primàries? ¿Una investidura amb Marta Madrenas? La seva indefinició ens arrossega a tots», sentencia una font del partit republicà