OPERACIÓ CATALUNYA

Comença el judici a l'exnúmero dos de la Policia pel 'pendrive' dels Pujol

Es tracta de la primera vista contra un responsable de l'època de Fernández Díaz per males pràctiques policials

El fiscal no acusa, però Podem demana 10 anys i el primogènit de l'expresident, dos anys i mig de presó

icoy37317495 eugenio pino170216155642

icoy37317495 eugenio pino170216155642 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Secció 23 de l’Audiència de Madrid inaugurarà la nova etapa després de la pandèmia del coronavirus amb el primer judici que se celebra per males pràctiques policials durant l’etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre de l’Interior. Es tracta del relatiu a la introducció irregular d’un ‘pendrive’ en el ‘cas Pujol’, en la qual cosa sembla una mostra d’actuacions si més no qüestionables realitzades per la Policia en relació amb Catalunya. Al banc dels acusats s’asseuen l’exnúmero dos del cos Eugenio Pino i el seu subordinat, l’inspector Bonifacio Díez Sevillano.

La veu d’alarma la va donar el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata al sospitar de l’origen d’un ‘pendrive’ aportat a la causa en la qual investiga la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol per delictes fiscals i de blanqueig de capitals. Va considerar que podia ser constitutiu d’un delicte de prevaricació, frau processal i fals testimoni, i el va remetre als jutjats de Madrid. La causa va seguir endavant, malgrat que la fiscalia va demanar el seu arxiu a l’entendre que no hi havia prou indicis contra els acusats.

L’acusació popular que exerceix Podem, en canvi, creu que sí i sol·licita 10 anys i mig de presó per estafa processal, fals testimoni i descobriment i revelació de secrets. Pino, a més, també està imputat en el ‘cas Tàndem’, el principal encausat del qual és l’excomissari José Manuel Villarejo, per la seva presumpta responsabilitat en l’anomenada operació Kitchen, en la qual s’investiga si es va vigilar l’extresorer del PP Luis Bárcenas per conèixer les dades de què disposava contra el partit. Aquest dimecres està previst que el polèmic excomissari declari com a testimoni en el judici que es preveu que s’estengui fins divendres.

Revelació per a Pujol

També ho farà Jordi Pujol Ferrusola, personat com a víctima, que sol·licita dos anys i mig de presó per a Pino i altres tants per a Díaz Sevillano per descobriment i revelació de secrets comès per funcionari públic.

Podem no té dubtes que tant Pino com Díaz Sevillano, «actuant de manera concertada i prevalent-se de la seva posició jeràrquica i organitzativa en la direcció adjunta operativa de la Policia, van facilitar a l’UDEF un dispositiu electrònic amb documentació propietat de Jordi Pujol Ferrusola indicant un origen de la documentació fals, desconeixent-se en l’actualitat el real».

«Fer trampes»

Notícies relacionades

El jutge del ‘cas Pujol’ va entendre que existia «un risc rellevant, com a conseqüència directa d’instruccions impartides» per Pino i materialitzades pel va ser el seu assessor personal en la direcció adjunta operativa «que documents d’origen desconegut acabessin contaminant» el ‘cas Pujol’.

Per a De la Mata, la seva introducció a través de l’UDEF en un procediment que porta investigant-se des del 2012, quan Victoria Álvarez, exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, va denunciar que portava diners a Andorra i que ella li havia acompanyat, suposava «fer trampes», prohibides, «singularment, als poders públics i agents de l’autoritat».