JUDICI A MADRID

L'ex número dos de la Policia es desvincula del 'pen drive' dels Pujol

Afirma que el cap d'Assumptes Interns n'hi va entregar un el 2012 procedent de Método 3 i el separa del del 'cas Pujol'

L'inspector en cap de la Udef assenyala el director adjunt operatiu com qui va donar el dispositiu al seu cap

zentauroepp53702511 eugenio pino200609154627

zentauroepp53702511 eugenio pino200609154627 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Madrid segueix encara a la fase 2, però l’Audiència Provincial de Madrid va estrenar la «nova normalitat» amb un judici dels d’expectació mediàtica: el primer que se celebra per les males pràctiques policials de l’etapa de Jorge Fernández Díaz al capdavant del Ministeri de l’Interior. Amb aquest vol determinar qui i per què va introduir a l’Audiència Nacional un ‘pen drive’ amb dades sobre el primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

La primera sessió va ser la dels acusats. L’ex número dos de la Policia, Eugenio Pino, que s’enfronta a una petició de fins a 10 anys i mig de presó per part de Podem, es va desvincular del dispositiu de memòria que el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va apartar per evitar que contaminés la causa oberta contra la família de l’expresident. 

Coaccions

Pino va explicar que va comparèixer davant del jutge De la Mata per ajudar a aclarir l’origen de l’aparell, però durant la compareixença tots li van cridar fins al punt que va pensar a denunciar per coaccions l’instructor. A això va atribuir que durant la seva declaració confongués el ‘pen drive’ amb un altre, l’únic que va dir conèixer, que li va entregar el llavors responsable d’Assumptes Interns, Marcelino Martín Blas, no el 2015, sinó a finals del 2012 o principis del 2013.

Va assegurar que va intentar veure’n el contingut, però el seu ordinador va tardar molt a obrir-lo i no va arribar a fer-ho. Va al·legar que Martín Blas li va dir que l’hi havien donat «aquests», amb referència als seus col·laboradors de l’agència de detectius catalana Método 3. Segons Pino, amb aquest comissari manté «una enemistat manifesta», des que el va apartar d’Assumptes Interns després del conflicte que va tenir amb l’excomissari José Manuel Villarejo, principal imputat del ‘cas Tàndem’, en el qual s’investiguen les clavegueres policials.  

El protocol

El subordinat de Pino, el també acusat Bonifacio Díez Sevillano, va afirmar que no va tenir relació amb el ‘pen drive’ i que qualsevol prova que arribava a la Direcció Adjunta Operativa s’entregava a la unitat corresponent pel protocol establert.

Li va desmentir el primer testimoni, l’inspector en cap José Manuel Álvarez Luna, ara al capdavant de la Udef, que va dir que a ell l’hi va donar el seu llavors cap, el comissari Manuel Vázquez, a qui l’hi havia fet arribar Díez Sevillano de part del director adjunt operatiu (DAO). Va afegir que el seu origen es va situar en Método 3, però sense més dades. 

Segons Álvarez Luna, quan el va rebre va fer còpies i el va deixar en un calaix fins que el 2017 a l’aixecar-se la polèmica sobre el seu origen el busca i l’hi va entregar al comissari José García Catalán, que el porta a l’Audiència Nacional.

Qüestions rebutjades

Notícies relacionades

La vista s’havia iniciat amb les qüestions prèvies, que van ser en la seva totalitat rebutjades pel tribunal. També es va rebutjar, amb la concessió de no allargar excessivament les sessions, la petició de suspendre el judici per la lesió a una espatlla que pateix Cristóbal Martell, advocat de Jordi Pujol Ferrusola

Entre les qüestions plantejades destaca l’esgrimitat per l’advocada María Ponte, en nom de Bonifacio Díez, per intentar neutralitzar el delicte d’estafa processal de què també acusa Podem, mitjançant la doctrina Botín i Atutxa i el fet que no ho contemplin ni fiscalia ni l’acusació que exerceix el perjudicat pels fets Jordi Pujol Ferrusola.