LA DESESCALADA DEL CORONAVIRUS

Sánchez assegura la «nova normalitat» amb Cs i el PNB i espera ERC

El Govern inclou en el decret mesures proposades pels liberals i els nacionalistes bascos

«Continuem parlant i esperem comptar» amb els republicans, assenyalen en la Moncloa

undefined53131820 madrid  15 04 2020   los diputados de ciudadanos  edmundo ba200601153708

undefined53131820 madrid 15 04 2020 los diputados de ciudadanos edmundo ba200601153708 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern ha deixat enrere els conflictes d’algunes votacions per prorrogar l’estat d’alarma, que van tirar endavant en l’últim moment. L’última extensió del període excepcional va ser aprovada la setmana passada sense problemes, amb una majoria àmplia, i ara ja només queda el decret que regularà l’anomenada «nova normalitat», que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres i serà sotmès a l’examen del Congrés la setmana que ve. Pedro Sánchez ja té assegurat el suport parlamentari a aquesta norma, gràcies als seus pactes amb el PNB i Cs, que espera ampliar en els pròxims dies. ERC, que es va abstenir en l’última pròrroga, va carregar dilluns contra la suposada «recentralització» del decret, però la Moncloa confia a arribar a algun tipus d’acord amb els republicans en els pròxims dies. «Continuem parlant amb ells i esperem que hi puguin estar», assenyala un destacat membre de l’Executiu.

Des que va témer no aconseguir la cinquena pròrroga, a mitjans de maig, el Govern ha canviat la seva manera d’abordar les negociacions de mesures davant la pandèmia. En lloc d’esperar fins al final, contacta amb els grups amb molta antelació, i alhora es mostra disposat a fer modificacions després d’haver escoltat les seves propostes. El Govern va segellar la seva aliança amb el PNB dilluns a la tarda. Amb Cs, aquest dimarts. En els dos casos ha acceptat algunes de les seves reivindicacions.

Així, els nacionalistes bascos han aconseguit canviar l’article 3 del decret, que preveia que el Govern pogués recuperar de nou el poder en cas d’un fort rebrot del virus. Ara la norma assenyala que podrà prendre mesures «d’acord amb les seves competències», en «col·laboració amb les comunitats autònomes». En una altra modificació respecte a l’esborrany, la norma assenyala que el Govern declararà el final de la crisi sanitària, quan s’hagi trobat una vacuna o teràpia efectiva, «de manera motivada» i escoltant prèviament els territoris.

La distància i els esports

Notícies relacionades

Els canvis que ha introduït Cs són d’un altre tipus. El fonamental té a veure amb la distància interpersonal mínima, que serà d’1,5 i no de 2 metres, una cosa que permetrà ampliar l’aforament de restaurants, bars, hotels i comerç en general. Quan a la tornada del públic als estadis, serà el Consell Superior d’Esports (és a dir, el Govern) qui prengui la decisió, però sempre de manera idèntica a tots els recintes, per evitar desigualtats dins de la mateixa competició. «Hem participat en l’elaboració d’aquest decret llei amb la intenció de millorar-lo. [...] ¿Què han fet d’altres?», s’ha preguntat aquest dimarts el portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, amb referència al PP i Vox.

Els populars, de moment, es queixen de no haver sigut contactats per Sánchez per acordar el decret, però no anticipen el seu vot. El Govern, tot i així, espera que Pablo Casado, que tan crític va ser amb les pròrrogues de l’estat d’alarma (va rebutjar les dues últimes), li doni el seu suport aquesta vegada. La Moncloa vol comptar amb el màxim suport possible, per mitigar la crispació política i abordar els pactes de reconstrucció i els Pressupostos sota un clima diferent.