DISCURS DAVANT DE LA CÚPULA DEL PARTIT MORAT

Iglesias: «La crisi social s'agreujarà. Venen moments molt difícils»

El líder de Podem defensa l'«escut social» del Govern, «oposat» a les retallades del 2008

«La dreta crispa i s'enrabia perquè sap que no governarà en molts anys», afirma el vicepresident

da7b238a-7865-483b-902d-df035e25f608-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquest dissabte Pablo Iglesias ha advertit que el pitjor de la crisi del coronavirus, en termes socials, encara ha d’arribar. «La crisi social s’agreujarà. Arribaran moments molt difícils», ha afirmat el líder d’Unides Podem i vicepresident segon del Govern en el seu discurs davant del nou Consell Ciutadà de la seva formació, elegit fa dues setmanes.

En una succinta intervenció per videoconferència, Iglesias ha volgut recordar les iniciatives aprovades per la coalició que comparteix amb el PSOE, ha remarcat que aquestes van en una «direcció oposada» a les impulsades durant la crisi del 2008 i ha argumentat que les «enrabiades i rebequeries» de la dreta suposen, en el fons, un reconeixement per part del PP i Vox que «no governaran en molts anys».    

El secretari general de Podem primer s’ha aturat en les mesures que l’Executiu va tirar endavant abans de la pandèmia: pujada del sou dels funcionaris i del salari mínim, llei d’eutanàsia  i contra la violència sexual, moratòria dels desnonaments i actualització de les pensions. Després, en les decisions preses arran de l’arribada del virus, com prohibir acomiadaments vinculats a la Covid-19 i els talls de subministraments bàsics, garantir l’alimentació dels nens més vulnerables, els ajuts a treballadors, l’impuls als ertos i, finalment, l’ingrés mínim vital, una iniciativa que Podem defensa des dels seus inicis.

Davant aquest «escut social», el vicepresident, que en cap moment ha esmentat les tensions en la seva coalició amb el PSOE, ha contraposat l’actitud del PP i Vox. Aquí s’ha referit, sense citar-la directament, a la polèmica investigació de la Guàrdia Civil sobre la manifestació del 8-M, celebrada poc abans de la declaració de l’estat d’alarma.

L’«enrabiada constant»

«La crispació i l’enrabiada constant de l’oposició serveixen per enfosquir debats fonamentals, però abans que res la rebequeria, la mentida i l’insult revelen la trista consciència que té la dreta de la seva derrota. Provoquen perquè saben que no poden guanyar. Són conscients que a Espanya, per la crisi que estem vivint, hi ha consensos transversals que els costa molt acceptar: la reconstrucció del que és públic, la justícia fiscal i els drets laborals. Aquests consensos s’estan construint al marge del que la dreta ha defensat sempre. La dreta es dedica a la crispació perquè sap que la població espanyola mai més acceptarà retallades, amnisties fiscals i corrupció. Són conscients que no governaran en molts anys, per molt que intentin influir en alguns poders de l’Estat», ha argumentat el líder morat, que ha utilitzat paraules més suaus que la setmana passada al Congrés dels Diputats, quan va acusar Vox de «voler un cop d’Estat» i «no atrevir-s’hi».

Notícies relacionades

La cita del Consell Ciutadà de Podem, el màxim òrgan de la formació entre assemblees, format per 89 membres, tots afins a Iglesias, ha servit per elegir la seva nova direcció i concretar el sistema de donacions després de l’eliminació del límit salarial que tenien fins fa poc els dirigents morats. Es tracta de la primera reunió de l’organisme des que Iglesias va ser reelegit com a secretari general, el 21 de maig passat: va obtenir un 92% de recolzaments, però en la votació només va participar l’11% dels inscrits.

Hi ha pocs canvis en el Consell de Coordinació Estatal, que gestiona el dia a dia del partit. El principal, el nomenament de la líder de Podem en l’Assemblea de Madrid, Isa Serra, com a portaveu de la formació, juntament amb Rafael Mayoral. El president del grup d’Unides Podem en el Congrés, el català Jaume Asens, serà el nou secretari de Drets Humans.