MISSATGE DELS REPUBLICANS

Aragonès avisa a Sánchez que no tindrà ERC «de costat, sinó de cara»

El vicepresident del Govern català reafirma la voluntat de reforçar la taula de negociació

zentauroepp51576971 pere aragones200104134001

zentauroepp51576971 pere aragones200104134001 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Efe

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha reafirmat aquest dissabte la voluntat de reforçar la taula de negociació entre els governs de l’Estat i català, però ha avisat al president Pedro Sánchez que a Esquerra no «la tindrà de costat, sinó de cara» per parlar dels drets dels catalans.

En la seva intervenció en obert en la reunió del Consell Nacional d’ERC celebrada aquest dissabte, el vicepresident del Govern català ha afirmat que per afrontar la crisi sanitària i socioeconòmica provocada pel coronavirus «és una exigència col·laborar entre totes les administracions».

«Els que neguin aquesta col·laboració busquen titulars efímers», ha assenyalat, perquè en l’actual situació «és precís col·laborar i treballar conjuntament entre les diverses administracions», una cosa que, segons ha dit Aragonès, a ERC no l’espanta, i que passa també per «confrontar i parlar amb qui pensa diferent».

Segons aquest dirigent republicà, «hem de fer-nos sentir a tot arreu» i, tot i que negociar generi algunes vegades «contradiccions», qui no es mou no avança».

En aquest punt ha volgut transmetre «un missatge clar i concret» al president del Govern central, Pedro Sánchez, i és que «a ERC no ens tindrà de costat, sinó de cara per parlar de les necessitats d’avui, dels drets de la nostra ciutadania, per defensar el dret d’autodeterminació i la independència», així com de «l’amnistia dels presos polítics i els exiliats».

«Hi haurà taula de negociació», ha destacat Aragonès, perquè «és la primera vegada que aconseguim fer seure l’Estat a una taula per parlar del conflicte polític, i no desaprofitarem aquesta oportunitat», si bé ERC és «conscient de les dificultats i recels».

S’ha mostrat partidari de «posar l’Estat davant les seves pròpies contradiccions», i en una clara referència al que ha passat amb els informes de la Guàrdia Civil i la destitució del cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, ha apuntat: «El que va patir l’independentisme ara sembla que ho pateixen altres forces polítiques de l’Estat».

«Som republicans, independentistes, ecologistes, feministes i antifeixistes», ha afirmat el coordinador nacional d’ERC, perquè «en els nostres 89 anys d’història hem plantat cara al feixisme, i ara veiem com als Estats Units els carrers s’omplen de protestes contra el racisme, però a Espanya hi ha una força d’ultradreta, Vox, que té una cinquantena de diputats».

Segons el coordinador nacional d’ERC, «cal construir un mur contra el feixisme, i això es fa també governant en favor de la igualtat d’oportunitats, sent al costat dels que pateixen les desigualtats econòmiques, d’origen, de gènere o d’opció sexual».

Notícies relacionades

«No és un camí fàcil ni còmode, però ERC continua treballant per construir la república catalana i farem el que calgui per aconseguir-la», ha assenyalat, abans d’insistir que el que no farà el seu partit «és regalar la bandera del diàleg» a l’Estat.

«Sabem que amb la pandèmia el Govern central ha perdut estabilitat i confiança –ha apuntat Aragonès–, però la millor manera de superar les dificultats és fer que s’assegui a la taula de negociació.