DIES 10 I 11

La jutge del 8-M acorda una bateria de testificals per a la setmana que ve

Cita funcionaris de la Delegació del Govern que s'afegeixen a convocants de manifestacions

Admet la personació com a acusació de l'associació majoritària de comandaments de la Guàrdia Civil

franco-delegado-madrid

franco-delegado-madrid

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Encara no s’han reactivat els terminis processals, però ni això ni la polèmica que envolta la destitució del coronel Francisco Pérez de los Cobos, han fet que la magistrada Carmen Rodríguez-Medel alenteixi d’alguna manera la causa en la qual investiga la incidència de les concentracions que es van realitzar a Madrid, com la manifestació del 8-M, va tenir en el contagi de Covid-19.

En una providència a la qual ha tingut accés aquest diari la jutge ha citat per al dia 11 la declaració de vuit funcionaris o treballadors de la Delegació del Govern de Madrid. Per a aquella mateixa tarda ja havia citat set persones que figuraven com a convocants de concentracions i manifestacions reflectides en l’informe de la Guàrdia Civil, en funcions de policia judicial, que va provocar la destitució de Pérez de los Cobos. 

Els 15 testimonis compareixeran un dia després que declari l’únic imputat que hi ha en la causa, el delegat del Govern madrileny, José Manuel Franco, per un delicte de prevaricació administrativa per haver permès la manifestació feminista madrilenya. La denúncia inicial també li imputava un delicte de lesions, però la magistrada el va rebutjar després que un informe forense declarés que era impossible establir la causalitat entre el contagi i l’assistència a la marxa

En la providència d’aquest dimecres, la jutge torna a rebutjar imputar el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, al limitar-se la causa que instrueix a l’actuació de la Delegació del Govern i haver-hi altres procediments als jutjats contra el doctor que dia a dia dona a conèixer la incidència del virus a Espanya.

Acusació a 1.000 euros

També rebutja la imputació pel fet que el sol·licita l’advocat no exercent que va presentar la denúncia inicial, l’exercici de l’acció popular en nom d’una associació d’afectats pel coronavirus de la qual encara no ha acceptat. 

Notícies relacionades

A la que sí que ha admès en qualitat d’acusació popular és a la Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil Professional, una vegada que faci efectiva una fiança de 1.000 euros. De moment rebutja la sol·licitada per l’autodenominat sindicat Manos Limpias, que es jutjava per l’Audiència Nacional per organització criminal i extorsió, però la vista va quedar en suspens pel coronavirus. La magistrada li reclama un poder i 1.000 euros més.

La decisió de la jutge crida l’atenció, perquè en els últims temps als jutjats s’havia estès la pràctica d’admetre l’exercici de l’acusació de forma coordinada sota una única direcció lletrada per reduir el nombre de parts personades. La fiança l’abonen conjuntament totes les acusacions que es presenten de forma única.